Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двуметрова прозрачна сфера на наши визуални артисти предизвиква минувачите по Pont des arts в Париж

Снимка: БКИ в Париж

От 28 декември до 14 януари 2022 г. Българският културен институт в Париж представя проекта „Лични граници“ на визуалните артисти Ялмур и Юлиан Станкулови. 

Експозицията проследява експеримента на двамата творци, които в последния месец на 2021 г. осъществиха пърформанса си на едно от култовите места в Париж – Pont des arts (Моста на изкуствата) в близост до Лувъра. 

В двуметрова прозрачна сфера Юлиан прави опит да копира буквално образите и действителността, която наблюдава отвътре навън. 

В отделно видео пък Ялмур документира случващото се.

Оказва се, че във вътрешността на сферата всяко движение и вдишване на Юлиан води до разминаване на нарисуваните от него линии с действителните образи отвън. Това прави точното възпроизвеждане на обективната реалност абсолютно невъзможно.

Вижте видеото от експеримента на Ялмур и Юлиан на Pont des arts!:

„Лични граници“ е директна отпратка към идеята за човешката субективност и неизбежното съществуване в рамките на личните ни светове и възприятия.


Ялмур е родена в Истанбул, завършва живопис в „Çanakkale Onsekiz Mart University“ и специализира в Националната художествена академия в София. Твори основно в областта на живописта, посредством смесването на класически и съвременни техники, разработвайки темите за чувствителността и сетивността през погледа на съвременната жена.

Юлиан завършва Национална Художествена Академия в София и продължава образованието си в Kent State School of Art (САЩ) и Mimar Sinan University (Турция). През годините експериментира с различни техники и форми на живопис, скулптура и фотография.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Български културен институт в Париж  и  yandy.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15