Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сурва, весела година, яка да ви е гърбина, пълна къща с коприна!

За много години, приятели на Радио България!

Снимка: БГНЕС

От незнайни времена в България посрещаме 1 януари с пожеланията на сурвакарите, които и до днес обикалят домовете в първите часове на първия ден от Новата година:

„Сурва, весела година!

Голям клас на нива,

червена ябълка в градина,

жълт мамул на леса,

голям грозд на лоза…“

Може би особено подходящо за съвремието е наричането:

„Сурва, весела година!
Яка да ви е гърбина!

Да сте живи, да сте здрави!

До година, до амина!“

Сурваки или Сурвакане е старинен обичай, който почти повтаря Коледуването, но в него могат да участват и момчета на възраст от 4-5 до 10-12 години. Те носят украсени дрянови пръчки – сурвачки и съпровождат наричанията със здраво сурвакане на всички в дома. Получават определени дарове, които домакините са приготвили – сухи плодове, краваи, орехи и дребни пари. За тези дарове се пее в тази сурвакарска припявка:

„Ой нине, нине,

стани господине,

отваряй вратата,

дай ми два колака,

бръкни си в джебчето,

изкарай левчето,

дай го на момчето…“

Едно истинско сурвакарско наричане ще чуем в песента „Сурва, весела година“. Музиката е на Тодор Бакалов, изпълнява Андон Петров.

„Сурвакари“ е песента на сестрите Ива и Ева Валентинови. Тези красиви и талантливи момичета са не само прекрасни граовски певици, а и популярни радиоводещи на фолклорни програми в БНР. Тяхната авторска песен разказва за обичая Сурва, отбелязван на старата дата (13 януари) в родния им край, както и за съвременните измерения на фолклорните традиции. Чуйте това изпълнение, заредено с оптимизъм и веселие.

И нека се сбъднат добрите пожелания, които от сърце отправяме към вас, скъпи приятели на Радио България!

Честита Нова година! Да е здрава и щастлива, мирна и плодотворна! Нека новото начало ни донесе нови възможности и силата да помним и пазим традициите си!


Още от категорията

Фестивал на Странджанската зеленика се провежда на южното ни Черноморие

18-то издание на фестивала на странджанската зеленика се провежда този уикенд в село Бродилово, община Царево.  Организатор е Дирекцията на природен парк Странджа, а по традиция домакинството му се поделя между югоизточните общини Царево и Малко Търново...

публикувано на 15.05.22 в 11:10
Центърът на село Петрич

Накит на аристократка от 19 век става повод за празник в софийското с. Петрич

На 7 май от 11,00 ч. в подбалканското село Петрич (община Златица) ще се проведе за първи път Празник на накита. Той е свързан с честване на 146-годишнината от обявяване на Априлското въстание в с. Петрич и посещението на английската аристократка..

публикувано на 07.05.22 в 06:35

Национален събор на овцевъдите в България се открива днес

На 6 май, Гергьовден, в 11.00 часа край Петропавловския манастир, обл. Велико Търново, се открива десетият Национален събор на овцевъдите. Началото ще поставят кукерите джумали от село Калугерово, Пазарджишко, чийто ритуален танц ще прогони злите сили и..

публикувано на 06.05.22 в 08:05