Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северозападът продължава да затъва в бедност и да се топи

Снимка: mrrb.bg

Кризата, предизвикана от Covid епидемията, е задълбочила икономическите различия между столицата и останалите райони. До този извод стига Институтът за пазарна икономика в годишното си изследване „Регионални профили: показатели за развитие”, анализирайки икономическото, социалното и демографското развитие на областите. Оказва се, че една от най-засегнатите е северозападната, която е и сред най-бедните в Европа.

Разположеният по поречието на Дунав град Видин се отличава с най-слаби показатели по отношение на доходите и на жизнения стандарт, според проучването.

„Причините са две – заявява слушател на Радио Видин. – Държавата не инвестира достатъчно в района, а местната власт не изготвя достатъчно проекти както за инфраструктурата, така и за цялостното развитие на града.”

Видин

Лошите икономически характеристики влекат след себе си множество проблеми, сред които и демографски. Заради високата смъртност и многото жители, които избират да напуснат града, Видин продължава да се топи. Така само за 10 г. населението му е намаляло с над 18 %, а това означава, че 1/5 от хората вече ги няма там.

„Видин е една от областите с най-засегнато от кризата население – казва икономистът Зорница Славова. –Здравеопазването страда и това може да се обясни с преобладаващо възрастното население, при което смъртността от Covid-19 е най-висока. Докато в края на 2020 г. българинът е загубил средно три месеца от продължителността на живота си, основно заради коронавируса, за видинчани тази стойност е година и два месеца. Резултатите в образованието също не са добри – след дълъг период на дистанционно обучение оценките от външното оценяване и матурите по математика и български език са спаднали.”

Другите два областни града в Северозапада – Монтана и Враца, също остават сред най-бедните райони, но имат и своите особености. В Монтана икономическата активност бележи най-големия ръст в страната, съпроводена едновременно от най-значителното покачване на заетостта и спад на безработицата. Що се отнася до Враца – брутният вътрешен продукт на човек се свива през 2019 г. – доходите обаче продължават да растат и покачването им е по-високо от средното.

Монтана

Според евродепутата Радан Кънев неглижирането на проблемите на Северозападна България са превърнали района в невъзможен за инвестиране.

„Смисълът на еврофинансирането е стандартът на живот и шансовете пред младите хора в различните райони да се изравнят – продължава той. – В България обаче виждаме обратното – най-бедните и изоставащи получават най-малко и разликите непрекъснато се увеличават, за да стигнем до сегашната критична ситуация, в която и образователните перспективи, и демографската картина, и достъпът до здравна грижа правят целия Северозапад много труден за инвестиции. Лесно е да кажем – ще привлечем инвеститори, но там човешкият потенциал започва да се изчерпва.”

Евродепутатът определя като „скандален” факта, че от Плана за възстановяване и от националния бюджет отсъства построяването на качествена ж.п. връзка София-Враца-Монтана-Видин. Но по-важно, според него, е да се инвестира дългосрочно в образованието, за да има резултат.

Враца

Докато няма децентрализация, която да насочи повече ресурс на местно ниво, общините ще бъдат безсилни, смята Камелия Лозанова, председател на УС на Агенцията за регионално развитие с бизнесцентър Видин.

„Никога не е късно да се започне някаква политика за възстановяване на определен регион – добавя тя. – Един от полезните ходове е построяването на скоростна отсечка – чудно е защо така и не заслужихме магистрала. Тази скоростна отсечка ще вдъхне някакъв живот, защото там, където има път, има бизнес и икономика. Това е малък ход, който обаче със сигурност ще даде глътка въздух на бизнеса. А ако започнат да се правят и стъпки за създаването на малки иновативни бизнеси, това би насърчило някои млади хора да се върнат, а други да останат в града.”

Съставил: Диана Цанкова по материали на Радио Видин на БНР

Снимки: БГНЕС, vidin.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30