Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара мелница се превръща в информационен и образователен център на Деветашкото плато

Снимка: kmeta.bg

Стара мелница в летнишкото село Кърпачево /Северна България/ е превърната в учебен и културно-информационен център на Деветашкото плато. Сградата има всички удобства за организиране на семинари, културни събития, обучения, изложби, запазен е духът и част от автентичните елементи на старата мелница. По този начин местната управа решава да вдъхне нов живот на тази неповторима местна забележителност.

Историята на самата сграда е много любопитна. Изградена е като воденица в село Крушуна, изцяло от бигор – много ценен камък, който вече е защитен и забранен за добиване от природата. Хората от Кърпачево не са имали къде да мелят житото си и били принудени да ходят до Крушуна, където била воденицата. Постепенно в Крушуна се появяват още няколко воденици и първата остава по-рядко използвана.

Това дава повод на двама предприемчиви братя от с. Кърпачево да купят воденицата и по изобретателен начин да я пренесат в тяхното родно място. Разглобили я, маркирали камъните и всички елементи на сградата. Пренесли я и сглобили в Кърпачево, където вече става електрическа мелница, тъй като там няма течаща вода.

Съвсем скоро предстои откриването на старата мелница като културен обект.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05