Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криптовалутите – скъпият билет към свободата от финансови регулации

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мечтаете да разполагате със солидно състояние, но да сте независими от банкови и небанкови финансови институции? Ако познавате достатъчно добре пазара на криптовалутите, това е напълно постижима цел. Търговията с тях се осъществява изцяло виртуално, както и печалбата. Липсата на регулации обаче прави тези операции високорискови, без гаранции за сигурност за инвеститорите. Ръководителят на Американската комисия за ценни книжа и борси Гари Генслър посочва че, възможностите за измами на този пазар са неограничени и в момента би могъл да се сравни с Дивия Запад. Според експерта, причината за несигурността е във варирането на цените. При рязък скок нарастват и опитите за измами, а почти постоянната поява на нови видове криптовалути прави доста трудна дълготрайната прогноза за търгуването им. На този фон, сред най-разпространените и предпочитани от виртуалните търговци валути са биткойнът и етериум.


Изминалата 2021 година бе определена от финансови анализатори, сред които и Преслав Райков, като една от добрите за криптовалутите. Високо волатилни – с резки промени в цените, те криеха по-голям инвестиционен риск, но и примамваха с по-крупна потенциална възвръщаемост. А един от водещите фактори, които превърнаха криптопазарите в по-предпочитани за заинтересованите беше пандемията. В световен мащаб, тя драстично забърза дигитализацията във всички сфери на човешкия живот.

Възможно ли е да се търсят аналогии между търговията на борсата и тази с криптовалутите? Краткият отговор е – не.

Преслав Райков

„Биткойните и изобщо криптовалутите са изключително нов актив. През 2022 те започват своята 13-та година от съществуването си – обясни в интервю за БНР Преслав Райков. – Този актив все още се „обучава“ как да реагира на различни събития на пазара. През миналата година видяхме как Китай забрани напълно всякакви транзакции с криптовалути, както и генерирането на нови подобни средства за разплащане. Те се влияят от огромна база информация, която включва търсенето на криптовалутите, приложението им, регулацията им и прогнозите на хиляди хора за тяхното бъдеще.“

Що се отнася до регулациите – те ще се наложат по желание на самите инвеститори и институции, които използват криптовалути. Причината – този пазар се нуждае от рамка, в която да се развива.  Райков очаква най-силният регулатор в световен мащаб – САЩ да успее да приложи някои от основните принципи на финансовите пазари и в тази все още недостатъчно изследвана  бизнес територия.

„Важно е да се знае кой стои зад транзакциите от подобен тип, за да се предотврати  изпирането на пари, както и възможността за финансиране на терористични организации.  Необходимо е също така и всички оператори, които предоставят подобни услуги да носят своята отговорност при допусната хакерска атака или срив в системите им, което до момента не е така.“

Анализаторът отправи препоръка към БНБ и търговските банки, постепенно да започнат кампании, насочени към заинтересованите и да разяснят какво представляват тези активи и как могат да се използват. Т.нар. блокчейн технология, на чиято база работят криптовалутите, спомага за улесняването и забързването на редица процеси, които съпътстват търговската дейност.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: ЕПА/БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00