Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криптовалутите – скъпият билет към свободата от финансови регулации

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мечтаете да разполагате със солидно състояние, но да сте независими от банкови и небанкови финансови институции? Ако познавате достатъчно добре пазара на криптовалутите, това е напълно постижима цел. Търговията с тях се осъществява изцяло виртуално, както и печалбата. Липсата на регулации обаче прави тези операции високорискови, без гаранции за сигурност за инвеститорите. Ръководителят на Американската комисия за ценни книжа и борси Гари Генслър посочва че, възможностите за измами на този пазар са неограничени и в момента би могъл да се сравни с Дивия Запад. Според експерта, причината за несигурността е във варирането на цените. При рязък скок нарастват и опитите за измами, а почти постоянната поява на нови видове криптовалути прави доста трудна дълготрайната прогноза за търгуването им. На този фон, сред най-разпространените и предпочитани от виртуалните търговци валути са биткойнът и етериум.


Изминалата 2021 година бе определена от финансови анализатори, сред които и Преслав Райков, като една от добрите за криптовалутите. Високо волатилни – с резки промени в цените, те криеха по-голям инвестиционен риск, но и примамваха с по-крупна потенциална възвръщаемост. А един от водещите фактори, които превърнаха криптопазарите в по-предпочитани за заинтересованите беше пандемията. В световен мащаб, тя драстично забърза дигитализацията във всички сфери на човешкия живот.

Възможно ли е да се търсят аналогии между търговията на борсата и тази с криптовалутите? Краткият отговор е – не.

Преслав Райков

„Биткойните и изобщо криптовалутите са изключително нов актив. През 2022 те започват своята 13-та година от съществуването си – обясни в интервю за БНР Преслав Райков. – Този актив все още се „обучава“ как да реагира на различни събития на пазара. През миналата година видяхме как Китай забрани напълно всякакви транзакции с криптовалути, както и генерирането на нови подобни средства за разплащане. Те се влияят от огромна база информация, която включва търсенето на криптовалутите, приложението им, регулацията им и прогнозите на хиляди хора за тяхното бъдеще.“

Що се отнася до регулациите – те ще се наложат по желание на самите инвеститори и институции, които използват криптовалути. Причината – този пазар се нуждае от рамка, в която да се развива.  Райков очаква най-силният регулатор в световен мащаб – САЩ да успее да приложи някои от основните принципи на финансовите пазари и в тази все още недостатъчно изследвана  бизнес територия.

„Важно е да се знае кой стои зад транзакциите от подобен тип, за да се предотврати  изпирането на пари, както и възможността за финансиране на терористични организации.  Необходимо е също така и всички оператори, които предоставят подобни услуги да носят своята отговорност при допусната хакерска атака или срив в системите им, което до момента не е така.“

Анализаторът отправи препоръка към БНБ и търговските банки, постепенно да започнат кампании, насочени към заинтересованите и да разяснят какво представляват тези активи и как могат да се използват. Т.нар. блокчейн технология, на чиято база работят криптовалутите, спомага за улесняването и забързването на редица процеси, които съпътстват търговската дейност.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: ЕПА/БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20