Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Качват в интернет българската езикова норма

Снимка: Pixabay

Дигитализиран и осъвременен официалният правописен речник на българския език ще бъде свободно достъпен в интернет. Той ще е част от цялостна онлайн платформа за езикови ресурси, съобщи просветното министерство.

Платформата се разработва от институтите на Българската академия на науките. Проектът е финансиран с над 189 млн. евро и трябва да приключи до края на 2023 г. Платформата ще носи името БЕРОН и ще съдържа модули за правопис, правоговор и граматика. В него ще бъде интегрирана сегашната специализирана служба „Езикови справки“. Като ще има възможност за директна кореспонденция с експерти от Института за български език. 

Целта е да се създаде надежден дигитален източник на информация за книжовния български език. В момента такъв липсва, сочи изследване от 2019 г. за нагласите и ценностните ориентации към съвременния език. Според проучването над 45% от българите между 18 и 50 години предпочитат по езикови въпроси да се информират от интернет, а не от книжни речници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Приказки от дъждовна София" представи фотографът Антонио Георгиев във Варшава

В Българския културен център във Варшава беше представена изложбата "Приказки от дъждовна София", посветена на 145-тата годишнина от обявяването на София за столица на България. Фотографиите на талантливия Антонио Георгиев представят..

публикувано на 30.09.24 в 15:40

Изкуството преобразява любими места в центъра на Пловдив

В първите есенни дни жителите и гостите на Пловдив са поканени да си припомнят специални, любими и интересни пространства в центъра на града. Това своеобразно преоткривателство и разпознаване на опитомени от личната емоция и спомените места ще бъде..

публикувано на 30.09.24 в 13:35

Здравка Евтимова участва в литературен фестивал в Скопие

Българската писателка и преводач Здравка Евтимова e сред гостите на десето издание на фестивала на европейската литература в Северна Македония "BookStar". Българският културно-информационен център в Скопие е партньор на събитието. Здравка..

публикувано на 30.09.24 в 11:01