Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е поискала неустойка заради незавършен газопровод до Гърция

Снимка: БГНЕС

Правителството е поискало неустойка за просрочено строителство от проектната компания за газовата връзка с Гърция - ICGB и изпълнителя на проекта AVAX. Неустойката е от 90 000 евро на ден.

Искането ще бъде разгледано от борда на ICGB, каза в парламента енергийният министър Александър Николов. Акционери в компанията с равен дял са Българският енергиен холдинг и дружеството IGI Poseidon, в което акционери са гръцката държавна газова компания DEPA и италианската енергийна група Edison. Решенията се взимат единодушно. 

Газопроводът се бави 12 години, а той е входната точка за вноса на газ от Азербайджан. Последно трябваше да е построен до края на 2021 г., но остават незавършени 50 км.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16