Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как изглеждат очите на лекарите в ковид отделението?

Очите на лекарите в ковид отделението на ВМА
Снимка: Теодор Ушев

Докато се възстановява успешно от коронавирус във ВМА-София, световно известният аниматор Теодор Ушев не спира да рисува и да отправя послания в социалните мрежи. Тео е най-награждаваният български аниматор. Филмите му печелят над 80 приза, а за „Сляпата Вайша“ има номинация за Оскар. А в началото на кариерата му важна роля играе и „Радио България“.

В един от последните си постове, обичаният от българите творец качи своя рисунка на … очите на лекарите, които се грижат за него в болничното отделение, със следния коментар:

„Най-тъжното нещо на тази болест, е че дори не можеш да видиш лицата на хората, които са те излекували. Виждаш само очите им. По тях съдиш, дали ти се усмихват, дали са уморени. Всичко минава през тях. Отначало, дори не можеш да се ориентираш кой–кой е. После свикваш. Ти си цял, човек пред тях. А те – те са едни тревожни, но светещи, изпълнени с доброта и грижи очи...“

Витоша от прозореца на болничната стая

„Поклон пред тези хора, медицинските работници. Дано ги разпозная някой ден на улицата, когато ги срещна. Затова си позволих да ги нарисувам, за да ги помня.“

Тео Ушев постъпи за лечение във ВМА по празниците, в края на годината, дни след като обяви, че си е поставил бустерна доза. Въпреки това аниматорът не съжалява, че се е имунизирал. От болничната си стая, той нарисува лицето на страха и нарече рисунката си:

Fear. A look at the eyes of a neighbour. Sketches from the Covid chamb.
Страх. Поглед на болен човек. Рисунки от Ковид стаята.

Очите на страха

Талантливият аниматор публикува цяла серия от красиви пейзажи, които се виждат от прозореца на ковид отделението. В тях централно място заема любимата на софиянци планина Витоша. Това е една от най-новите му рисунки, наименувана е Landscapes from the Covid chamb. Sunny winter day at Vitosha mountain.

Съставил: Венета Николова

Рисунки: Теодор Ушев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55