Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бизнесът недоволен от компенсациите за скъпия ток, гражданите защитени с мораториум

Снимка: БГНЕС

Електрическата енергия на свободния пазар поскъпна неколкократно през последните месеци. От началото на 2022 г. средната цена на тока в България е 131,95 евро за мегаватчас срещу 95 евро през юли миналата година, но през този период имаше и пикове на цените от над 300 евро. Повишението на цените засега не засяга пряко битовите потребители в България, тъй като през декември, по решение на парламента, цените бяха замразени до края на март 2022 г. Много експерти обвиняват властите в непазарно поведение, което по-късно ще излезе скъпо на потребителите.

„Недостатъците от него (решението за замразяване на цените – бел.ред.) ще се видят в следващите седмици и месеци”, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, добавяйки, че се е оплакал на ЕС от намесата в работата на независимия регулатор от страна на правителството. Самият премиер Кирил Петков призна, че замразяването на цените на тока за населението не е най-доброто решение и че то може да бъде преразгледано преди определения краен срок. „Не вярвам цените на тока да бъдат по-високи след падането на мораториума. Той ще падне в момента, в който направим целия анализ и сме сигурни, че сме премахнали всички течове от системата“, подчерта в парламента премиерът Петков.

За битовите потребители на ток може и да има отсрочка, но за бизнеса важат цените на свободния пазар, които стремително вървят нагоре и вече надхвърлиха и най-смелите прогнози, достигайки невиждани нива в диапазона 180-250 евро за 1MWh. „Ceгa пoвeчeтo пpeдпpиятия paбoтят нa зaгyбa, c пopъчĸи зa изпълнeниe, cĸлючeни нa пo-ниcĸи цeни, ĸoитo oбaчe тpябвa дa ce изпълнят“, зaяви Ивaйлo Haйдeнoв, изпълнитeлeн диpeĸтop нa Бългapcĸaтa фeдepaция нa индycтpиaлнитe и eнepгийни ĸoнcyмaтopи пo тeлeвизия Вulgаrіа ОN АІR.

По принцип България произвежда предостатъчно ток и дори изнася. Родното електричество е и доста евтино, защото се произвежда в атомна централа и във въглищни електроцентрали, които ползват за гориво местни въглища. А това гарантира не само енергийна независимост, но и доста по-ниски цени. И действително, токът в страната е най-евтиният в Европа, с изключение на Полша.

Бизнесът обаче силно страда от скъпата и непосилна за много малки и средни предприятия електрическа енергия и настоява за компенсации от държавата. От Министерството на енергетиката предлагат да се компенсират три четвърти от стойността над 95 евро за мегаватчас, което е пазарната цена за месец юли. Освен това, да бъде въведено и ограничение на компенсацията до 30% от пазарната цена. Предвидените помощи са на стойност от 767 млн. евро. „Тoвa e eдин oгpoмeн pecypc, ĸoйтo щe бъдe вĸapaн зa пpeдoтвpaтявaнe нa шoĸa oт eнepгийнитe цeни. Aбcoлютнo cмe нaяcнo, чe мнoгo oт бизнecитe имaт зaтpyднeния c пoĸpивaнeтo нa eнepгийнитe paзxoди, ĸaĸтo и paзпpeдeлитeлнитe дpyжecтвa имaт cилни зaтpyднeния, ĸoeтo мoжe дa ce oтpaзи и нa цeнитe зa битa“, каза премиерът Кирил Петков.

Бизнесът смята, че помощта не е достатъчна и го каза на специална среща при президента на страната Румен Радев, настоявайки за спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. Предложеният от правителството таван на компенсациите за бизнеса заради високите цени на електроенергията, в размер на 30% от действителната пазарна цена, прави мярката неработеща, заявиха пред Радев представители на работодателските организации. Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански допуска, че таванът може да се вдигне до 35%, като предстои среща на експерти.

"Таванът от 30% от пазарната цена всъщност ще помогне на някои от предприятията да оцелеят още няколко дни, но няма да ги спаси", коментира председателят на УС на Българската стопанска камара Добри Митрев. Бизнес организациите призоваха с писмо премиера да се срещне с тях в спешен порядък.

Засега удовлетворително решение в полза на бизнеса няма.  "Това означава спиране на предприятия, спиране на доходи, спиране на производства, загуба на конкурентност. Това означава доста по-лоша икономическа ситуация от тази, на която сме били свидетели последните десетина години", заяви икономистът от Института за пазарна икономика Красен Станчев. Засега доволни от това положение изглеждат само енергийните компании – електроцентралите, Българският енергиен холдинг (БЕХ) и Националната електрическа компания (НЕК), които трупат невиждани печалби от високите цени. Именно в тези цени и печалби бизнесът вижда източник на средства за исканите компенсации. В противен случай се очаква затваряне на много предприятия, увеличаване на безработицата и ускоряване на инфлацията.

Още от категорията

Кристалина Георгиева подкрепя присъединяването на България към Еврозоната

На въпроса дали България трябва или не трябва да влезе в Еврозоната, аз бих запитала има ли някой в България, който да иска да падне Валутния борд, каза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. "Аз досега не съм..

публикувано на 17.05.22 в 13:57

До 2006 лева е нараснал средният доход на българина

Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 2006 лв. и нараства с 9.6 % спрямо същото тримесечие на 2021 г., показват данните на НСИ. Общият разход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022..

публикувано на 16.05.22 в 15:58
Владимир Малинов изпълнителен директор на

България преговаря с Турция, за да получи азерски газ

България е започнала преговори с Турция за доставка на газ през нейна територия, обяви изпълнителният  директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който посети газовото хранилище "Чирен", за да инспектира неговото зареждане. Преди българският..

публикувано на 15.05.22 в 14:35