Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Храмът на чудесата в Мелник

Снимка: архив

Възрожденската църква "Св. Антоний Велики" в най-малкия български град е единствената у нас, носеща името на светеца-лечител, когото почитаме на 17 януари.

"Еднокорабната базилика е построена през 1846 г. Частично е опожарявана, но никога не е била разрушавана до основи", разказа пред Радио България отец Николай от Мелник.

Вътрешността на храма – иконостасът, мебелите и рисуваният таван, са сътворени спрямо характеристиките на Мелнишката художествена школа и отреждат на този духовен дом място сред паметниците на културата с национално значение.

В нощта на 16 срещу 17 януари храмът се изпълва с вярващи, които цяла нощ се молят за спасение и изцеление. По думите на отец Николай, “ангелите и херувимите по стените дават на изгубените души силата и сигурността, от която се нуждаят“.

Защо църквата в културно-историческия резерват "Мелник" има чудодейна сила, ще разберете от публикацията „На Антоновден в храма на чудесата „Св. Антоний Велики“ в Мелник“, от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова

Още от категорията

На 11 май Православната църква чества светите братя Кирил и Методий

Славянските първоучители Кирил и Методий са канонизирани като светци от Българската православна църква заради превода и популяризирането на богослужебните старославянски книги и за разпространяването на християнството сред славяните. Обявени за..

публикувано на 11.05.22 в 06:15

143 години от приемането на Първата българска конституция

На 16 април 2022 г. отбелязваме 143 години от приемането на първата българска конституция – Търновската. Документът утвърждава демократичните ценности на българския народ и поставя основите на българската парламентарна демокрация. Висшият държавен..

публикувано на 16.04.22 в 07:10
Георги Иванов

43 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

„Моята детска мечта беше да стана моряк, но не ми провървя и започнах да изучавам парашутизъм, моторно и безмоторно летене в аероклуба в родния ми град Ловеч“. Години по-късно вместо да покорява синята шир, Георги Иванов записва името си в историята..

публикувано на 10.04.22 в 08:35