Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Covid мерките ще зависят от заетите интензивни легла в болниците

Снимка: БГНЕС

Бизнеси и училища ще затварят при 80% заетост на интензивните легла, предвижда новият Covid план, представен от кабинета. Според плана България е разделена на 6 клъстера от области, които ще се следят общо, и мерките, които ще засягат тези клъстери, ще бъдат функция на сбора на интензивните легла в тази група от области. Картата с шестте области ще бъде представяна на българите всеки ден и с прогноза за следващите 5 дни. Така всяко семейство и бизнес може да е наясно с това, какво предстои. Това заяви премиерът Кирил Петков.

Той посочи и четири етапа, при които ще има различни мерки. Първи етап е – 50% заетост на интензивните легла (мерките са малки), втори етап - 60% (има мерки, но всички бизнеси работят, както и училищата), трети етап - 70% (тогава ще започват първите по-меки ограничителни мерки, но децата от 1 до 4 клас ще ходят на училище), четвърти етап - 80% заетост (при него ще се прави симетрично затваряне на бизнесите, освен хранителните магазини и аптеките). Към момента има опасност от влизане в етап 4 на Северен централен район, добави Петков.

Още от категорията

Предупреждение за опасни валежи над цялата страна

През страната ще премине добре изразен студен фронт. В сряда минималните температури ще са от 12 до 18°, в столицата 15°. През деня на много места ще вали и прегърми. Има условия за локални значителни валежи и градушки. Жълт код за опасни..

публикувано на 17.05.22 в 17:05

Тристранният съвет подкрепи въвеждането на Паневропейския пенсионен продукт

Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи предлаганите промени в Кодекса за социално осигуряване, с които в България ще бъде въведен Паневропейският пенсионен продукт. Вносител на предложението е вицепремиерът и министър на финансите Асен..

публикувано на 17.05.22 в 15:58

Регистрираните октивно болни от Covid спаднаха под 105 000

362 са новите случаи на коронавирус в страната за последните 24 часа или с 236 случая повече спрямо ден по-рано. Над 64% от новозаразените не са имунизирани. Положителни са 5,3 % от направените 6777 теста, сочи порталът coronavirus.bg...

публикувано на 17.05.22 в 09:23