Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи създадоха най-икономичния товарен безпилотен самолет

Иновацията е пробив в областта на световната индустрия за превоз на товари

„Черен лебед“ или Black Swan е революционен дрон, който може да се приземява на къси и неасфалтирани писти и да доставя стоки от и до отдалечени и трудно достъпни кътчета на планетата с 80% по-ниски разходи от сегашните самолети. Българската иновация бе представена в края на 2021 г. на летище София лично от нейните създатели – братята Свилен и Константин Рангелови. Междувременно разработката привлече вниманието на две от най-големите спедиторски компании в света. Очаква се първите търговски полети на Black Swan да стартират в средата на 2022 г. от летищата в Лиеж (Белгия) и Бреша (Италия). 

Братята Свилен и Константин Рангелови
„Летяща „баничарка“ – така, с известна доза ирония и щипка умиление, Свилен Рангелов определя малкия безпилотен самолет – резултат от 7 годишните усилия на основаната от него и брат му технологична стартъп компания. Ето как създателят говори за своето творение:

„Летяща „баничарка” – това е описанието на неговата употреба. Иначе като визия много наподобява обикновен самолет. Просто няма пилотска кабина, много по-оптимизирана е формата му. Има си фюзелаж, който е 8 метра дълъг и витлов двигател със 140 коня, монтиран отпред на фюзелажа. Има две криле с общ размах 16 метра, както и стандартна конфигурация на опашката. Визуално той изглежда много конвенционално.“


„Черен лебед“ е метафора, отнасяща се към непредсказуеми събития с голямо социално или икономическо въздействие в обществото. Именно такъв ефект се очаква да предизвика българският мини самолет върху съвременната индустрия за превоз на товари. „Иновациите са винаги много скъпи, а тук ние правим пробив с иновация, която е евтина и достъпна за масово производство“, обяснява Свилен. Създаденото средство може да пренася 350 кг. и спокойно да прелети с тях до 2 500 км. 


„Например, можем да летим от София до Варна за 2 лв. на килограм и да прекосим това разстояние за 2 часа“ – допълва Свилен. По образование той е икономист. Учи в Американския колеж в София, след което завършва в САЩ. Константин пък е авиокосмически инженер. Идеята за нестандартния мини самолет се ражда преди 7 години от един разговор между двамата братя.

„Брат ми живееше в Холандия, беше започнал работа в компания за авиотехническо инженерство и един хубав ден ми заяви, че му липсва българското сирене и попита, кога пак ще му ходя на гости, за да му занеса. А аз леко подразнен му отвърнах: „Няма да идвам скоро. Нали си инженер, направи дрон и ще ти го пратя по него!“.“


Днес, 7 години по-късно разработката им е напът да промени изцяло представите ни за спедиторски услуги. Наскоро един от световните лидери в областта на логистиката обяви плановете си да закупи 4 000 бройки от нашенския транспортен дрон с идеята да постигне целите си за въглеродна неутралност до 2050 г. Причината? Един полет на българския „Черен лебед“ отделя по-малко вредни емисии от най-обикновената доставка с автобус, а цената е същата! Междувременно братя Рангелови се надяват в близко бъдеще милиарди хора по света да усетят ползите от тяхната иновация.


Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25