Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Изключително динамична е ситуацията с разпространението на Covid-19 и варианта „Омикрон“, поради което МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване. И все пак, ако ви се налага да пътувате зад граници, следва да имате предвид актуалния режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията й. Ето и някои от промените през последните дни:

Израел отмени забраната за влизане на  чужденци, която беше въведена с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. По информация на посолството ни в Тел Авив, пътуване до Израел се допуска само за граждани, които притежават сертификат за поставени ваксини срещу Covid-19, признат от Международната здравна организация или европейски сертификат за преболедуване. Сертификатът за ваксинация се признава при поставени две дози и/или бустерна доза, от поставянето на които са изминали 14, но не повече от 180 дни. Не се допуска изтичането на валидността на ваксината по време на престоя в страната.

При влизане в Израел пътниците следва да предоставят документ за отрицателен PCR тест, изготвен не по-късно от 72 часа преди пътуването или антигенен тест, изготвен в рамките на 24 часа преди пътуването. Необходимо е пътуващите да попълнят декларация 48 часа преди качване на самолета.

Черна гора отмени изискването за ваксинация или преболедуване на Covid-19 за българските граждани, влизащи в страната, считано от 13 януари 2022г. По информация на посолството ни в Подгорица, българските граждани, които пристигат в страната, могат да представят един от следните документи, свързани с Covid-19: удостоверение за извършена ваксинация в рамките на 6 месеца преди влизането в страната; отрицателен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди влизане в Черна гора;  отрицателен резултат от бърз антигенен тест, издаден от оторизирана лаборатория в рамките на 48 часа преди влизането в Черна гора; положителен резултат от PCR тест или бърз антигенен тест от оторизирана лаборатория, издаден преди повече от 10 дни, но не повече от 6 месеца преди влизането в Черна гора.

Изискванията не се прилагат за пътниците до 18-годишна възраст. Не е необходима предварителна онлайн регистрация на пътуващите.

Кипър въведе облекчения за пристигащите със самолет в страната, считано от 14 януари 2022г.Те вече може да представят и бърз тест, направен до 24 часа преди полета до острова.

Пътуващите за Кипър имат възможност  да избират между два варианта на ковид контрол. Те могат да представят PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди полета, или бърз тест от последните 24 часа преди заминаването. Изискването важи за всички пътници над 12-годишна възраст, независимо от ваксинационния им статус.

Напомняме, че досега за всички пристигащи в Кипър, включително ваксинираните, бе задължителен 72-часов PCR-тест.

Хората, които са били потвърдени като положителни за коронавирус, могат да посетят Кипър, след като са изминали най-малко 10 дни от датата на теста им.

До 31 януари остава задължителното преминаване на пътниците през още две изследвания за коронавирус. При кацането си на острова всички трябва да направят PCR тест, който те заплащат – 15 евро на летището в Ларнака и 19 евро в Пафос. До 72 часа след пристигането им следва бърз тест, от който са изключени само получилите бустерната доза ваксина.

Ирландия е поредната държава в ЕС, която намали срока на валидност на ваксинационните сертификати. Считано от 15 януари 2022г. за влизане в страната вече се признава само сертификат за ваксинация, направена преди не повече от 9 месеца. Пристигащите в Ирландия лица, чиято втора доза е сложена преди повече от 9 месеца и които не са си поставили бустерна доза, ще трябва да си направят допълнителен PCR тест, за да бъдат допуснати на територията на страната.

Германия въвежда нови изисквания за пристигащите от България от 16 януари 2022 г., след като страната ни бе класифицирана като високорисков регион заради Covid-19, съобщи Министерството на външните работи. По информация на посолството ни в Берлин, всички влизащи в страната от България, ще трябва да попълнят дигитална форма за предварителна регистрацияЗа гражданите, които не са неваксинирани и не са преболедували, се въвежда задължителна 10-дневна карантина.

Пристигащите в Германия е необходимо да представят един от следните документи: свидетелство за ваксинация, документ за преболедуване (положителен резултат от PCR тест отпреди най-малко 28 дни, но не повече от 6 месеца преди пристигането), отрицателен PCR- или антигенен тест, направени не по-късно 48 часа преди влизането в Германия. Изискванията са в сила за всички, с изключение на децата под 6-годишна възраст, независимо от вида на транспортното средство, с което се осъществява пътуването. Подробна информация за видовете признати тестове може да бъде намерена тук.

Пътниците, които не са ваксинирани и не са преболедували коронавирус, могат да прекратят карантината след предоставяне на отрицателен PCR тест най-рано 5 дни след влизането в Германия.

Децата под 6-годишна възраст подлежат на задължителна 5-дневна домашна карантина, която изтича автоматично на 5-ия ден след влизане в страната.

МВнР
препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до Малдивите, които се наложиха като популярна сред по-заможните ни сънародници зимна дестинация. Причината е зачестилите случаи на заразени и карантинирани на островите български туристи. В случай на крайно наложително пътуване до островната държава, външното ни ведомство съветва гражданите да си направят застраховка, покриваща карантиниране и лечение в случай на Covid-19. Препоръчително е те да си осигурят достатъчно средства за покриване на настаняване, храна и самолетен билет, в случай на карантинирането им и да спазват разпоредбите, публикувани на интернет-страницата на Министерството на туризма на Малдивите.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дъждовна и хладна неделя

През нощта облачността ще бъде значителна, на отделни места, главно в Югозападна България, ще вали дъжд. Минималните температури ще бъдат предимно между 3° и 8°, в София – около 5°. Утре преди обед ще започне да се развива купеста и..

публикувано на 20.04.24 в 18:30

Рекордно количество хероин задържаха на ГКПП “Капитан Андреево”

Близо 403 кг хероин на стойност над 16,7 млн. лв. беше открит на ГКПП “Капитан Андреево”. “ Заловеното количество е рекордно за последните пет години ”, заяви на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Наркотикът е бил разпределен в 156..

публикувано на 20.04.24 в 13:55

Емблематични сгради в София да възстановят статута си на недвижими културни ценности

Столичният кмет Васил Терзиев настоява в писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в центъра на София. Сградите са..

публикувано на 20.04.24 в 11:08