Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков от Скопие: Добросъседството от тук нататък ще се измерва в реални стъпки

| обновено на 18.01.22 в 17:51
Снимка: БГНЕС

С колегата Кирил Петков ще използваме нова енергия, за да подобрим отношенията между двете страни. Това каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски след среща на четири очи с българския премиер Кирил Петков, който е на посещение в Скопие.

„Започваме интензивно да решаваме откритите въпроси“, уточни Ковачевски. Двамата премиери са взели решение за съвместно заседание на двете правителства на 25 януари т.г. в София. Ще бъдат формирани двустранни работни групи за икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история. „Добросъседството от тук нататък ще се измерва в реални стъпки“, заяви българският премиер Кирил Петков.

България е приела да използва името Северна Македония вместо Република Северна Македония, след като властите в Скопие са изпратили вербална нота в ООН, с която съобщават, че то се отнася само за територията на страната, а не за географската област, и че Скопие няма никакви териториални претенции към друга държава.

Българският премиер каза, че домакините му са обещали, че в скоро време ще бъде назначен посланик на Северна Македония в София. 
Той също посочи,че обсъжданата авиолиния София-Скопие ще бъде реалност до 60 дни.

Министрите на външните работи на България и Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи потвърдиха, че европейската интеграция на Западните Балкани е от национален интерес както за страните-кандидатки, така и за страните-членки на ЕС.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Бургас почетоха паметта на загиналите в катастрофа с мигранти полицаи

Полицаи и граждани участваха в Бургас в благотворително пешеходно шествие в памет на двама служители на МВР – Атанас Градев и Йордан Илиев, загинали на пътя. Днес се навършват 2 години откакто автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище в морския..

публикувано на 25.08.24 в 13:41

Родителски организации защитиха Закона за предучилищното и училищното образование

Около 40 родителски организации от цялата страна подкрепиха промените в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняващи пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Според тях Конституцията позволява ограничаване на..

публикувано на 25.08.24 в 12:22

Естония пуска две евромонети по дизайн на българина доц. Светлин Балездров

Естонската централна банка пусна колекционерска монета, чието художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия доц. Светлин Балездров. Монетата с номинал от 8 евро е изработена от сребро, има..

публикувано на 25.08.24 в 11:23