Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков от Скопие: Добросъседството от тук нататък ще се измерва в реални стъпки

| обновено на 18.01.22 в 17:51
Снимка: БГНЕС

С колегата Кирил Петков ще използваме нова енергия, за да подобрим отношенията между двете страни. Това каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски след среща на четири очи с българския премиер Кирил Петков, който е на посещение в Скопие.

„Започваме интензивно да решаваме откритите въпроси“, уточни Ковачевски. Двамата премиери са взели решение за съвместно заседание на двете правителства на 25 януари т.г. в София. Ще бъдат формирани двустранни работни групи за икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история. „Добросъседството от тук нататък ще се измерва в реални стъпки“, заяви българският премиер Кирил Петков.

България е приела да използва името Северна Македония вместо Република Северна Македония, след като властите в Скопие са изпратили вербална нота в ООН, с която съобщават, че то се отнася само за територията на страната, а не за географската област, и че Скопие няма никакви териториални претенции към друга държава.

Българският премиер каза, че домакините му са обещали, че в скоро време ще бъде назначен посланик на Северна Македония в София. 
Той също посочи,че обсъжданата авиолиния София-Скопие ще бъде реалност до 60 дни.

Министрите на външните работи на България и Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи потвърдиха, че европейската интеграция на Западните Балкани е от национален интерес както за страните-кандидатки, така и за страните-членки на ЕС.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50