Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пловдив има забележително „френско наследство“

Френският мъжки колеж „Св. Августин“
Снимка: архив

Забележителен щрих от историята на град Пловдив съхранява централната сграда на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Тя е била дом на една от най-престижните образователни институции в страната през XIX в. - Френският мъжки колеж. Той е носел името „Св. Августин“ и е създаден от французи, трайно установили се в Пловдив. От там тръгва първата туристическа обиколка на екскурзовода Екатерина Терзиева, с красивото заглавие „Бонжур, мон амур Пловдив“. Нейната цел е да покаже историята, културата, архитектурата и традициите на френската диаспора в Пловдив от заселването ѝ в града преди два века, чак до наши дни. А за шармантното заглавие на тура, самата Екатерина отговаря, че в него трябваше да има френска следа, иначе Пловдив за своите жители винаги ще си остане „градът на голямата любов“.  

Френската нишка в Пловдив отвежда туристите до дома на вицеконсул Шарл Шампоазо. През 1858 г. той успява да спаси града ни от опожаряване, а заради своите  интереси в областта на археологията през 1862  Шампоазо участва в разкопки на остров Самотраки, където открива величествената статуя на богинята Нике. И до днес тази антична находка се съхранява на видно място в Лувъра.

Белег в културната история на Пловдив оставя и големият френски поет и пътешественик Алфонс дьо Ламартин, който през XIX в. отсяда в Стария град. Днес на върха на Джамбаз тепе споменът за него пази къща, наречена на негово име. Въпреки че в момента тя е затворена за ремонт и реставрация, с външния си вид тя привлича погледа и с малко въображение човек би я оприличил на птица, разперила криле върху градския хълм.

Съставил: Гергана Манчева

Още от категорията

Митрополитската катедрала в София посрещна мощите на светите братя Кирил и Методий

Светите мощи на солунските братя Методий и Кирил, бяха тържествено посрещнати в катедрален храм "Св. Неделя" в София. В чест на знаменателното събитие, негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, отслужи молебен..

публикувано на 23.05.22 в 15:34

Мощите на светите братя Кирил и Методий вече са в България

Мощите на св. св. Кирил и Методий вече са в Гигинския манастир, преди да бъдат показани в софийската митрополитска катедрала "Св. Неделя". Става дума за част от ръката на св. Кирил и две частички от ребрата на св. Методий. Те ще пренощуват в светата..

публикувано на 22.05.22 в 13:59

В София пристигат мощите на светите братя Кирил и Методий

За всенародно поклонение в София пристигат светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий, съобщи Светият синод на Българската православна църква.   Мощите ще бъдат изложени в храм "Св. Неделя" от 23 до 25 май. Те ще бъдат донесени в България от..

публикувано на 17.05.22 в 16:31