Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив има забележително „френско наследство“

Френският мъжки колеж „Св. Августин“
Снимка: архив

Забележителен щрих от историята на град Пловдив съхранява централната сграда на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Тя е била дом на една от най-престижните образователни институции в страната през XIX в. - Френският мъжки колеж. Той е носел името „Св. Августин“ и е създаден от французи, трайно установили се в Пловдив. От там тръгва първата туристическа обиколка на екскурзовода Екатерина Терзиева, с красивото заглавие „Бонжур, мон амур Пловдив“. Нейната цел е да покаже историята, културата, архитектурата и традициите на френската диаспора в Пловдив от заселването ѝ в града преди два века, чак до наши дни. А за шармантното заглавие на тура, самата Екатерина отговаря, че в него трябваше да има френска следа, иначе Пловдив за своите жители винаги ще си остане „градът на голямата любов“.  

Френската нишка в Пловдив отвежда туристите до дома на вицеконсул Шарл Шампоазо. През 1858 г. той успява да спаси града ни от опожаряване, а заради своите  интереси в областта на археологията през 1862  Шампоазо участва в разкопки на остров Самотраки, където открива величествената статуя на богинята Нике. И до днес тази антична находка се съхранява на видно място в Лувъра.

Белег в културната история на Пловдив оставя и големият френски поет и пътешественик Алфонс дьо Ламартин, който през XIX в. отсяда в Стария град. Днес на върха на Джамбаз тепе споменът за него пази къща, наречена на негово име. Въпреки че в момента тя е затворена за ремонт и реставрация, с външния си вид тя привлича погледа и с малко въображение човек би я оприличил на птица, разперила криле върху градския хълм.

Съставил: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01