Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кризата в Украйна следва да бъде решена с дипломатически средства

Снимка: mfa.bg

Реакцията на Министерството на външните работи, по повод настояването на Русия за изтеглянето на силите на Алианса от България и Румъния, не закъсня. На фейсбук страницата си МВнР напомни, че съгласно Решение №1 на Конституционния съд на България от 4 февруари 2003 г. „войските на политически или военен съюз на държави членки на този съюз или на съюзни държави, по ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България международен договор с политически или военен характер, не са чужди войски по смисъла на чл. 84, т. 11 от Конституцията, ако преминаването или пребиваването им през територията на страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения“.

В изявлението си външното ни министерство призовава Руската федерация да остане ангажирана в конструктивен диалог със страните  членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, насочен към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на върховенство на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти. „Настоящата криза в архитектурата за сигурност в Европа, както и кризата в и около Украйна, следва да бъдат разрешени с дипломатически средства и по пътя на диалога“, се посочва още в позицията. 

Министерството на отбраната също направи изявление, в което се отбелязва, че позицията на руското външно министерство трудно може да се интерпретира като положителен сигнал в контекста на интензивните дипломатически усилия за намаляване на напрежението по Източния фланг на НАТО. „Ако Руската федерация има притеснения за собствената си сигурност, които имат отношение към България, те следва да бъдат представени включително и на двустранно ниво. Ултимативният подход не просто е неконструктивен, но би довел до последваща ескалация, от която никой в крайна сметка няма интерес. Националните ни интереси са и ще продължат да бъдат отправна точка за всяко наше решение и действие“, се отбелязва в заключение в позицията на Министерството на отбраната. 

Още от категорията

Руски ракети поразиха оживен търговски център в Кременчук, жертвите достигнаха 16

Шестнайсет души са загинали и 59 са ранени в Кременчук, след като руски ракетен удар порази оживен търговски център. Според президента Володимир Зеленски в момента на атаката там е имало над хиляда души. Той определи ракетния удар като един от..

публикувано на 28.06.22 в 08:38

Президентът ще консултира още три партии за съставяне на нов кабинет

Продължават консултациите при държавния глава за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство след оставката на кабинета на Кирил Петков. Очаква се днес Румен Радев да приеме представителите на три парламентарни групи - "Има такъв..

публикувано на 28.06.22 в 05:05

Кирил Петков: Изборите ще бъдат референдум дали искаме България на законността или на мафията

“Следващите избори ще бъдат референдум каква България искаме - на законността и просперитета или на задкулисието и мафията. Аз избирам първото и ще продължа да се боря”. Това написа във фейсбук страницата си премиерът Кирил Петков при обявяването..

публикувано на 27.06.22 в 18:30