Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова встъпиха в длъжност за втория си мандат

| обновено на 22.01.22 в 11:54

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха днес в длъжност за втория си мандат, с официална церемония на площада пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". По традиция, от 1997 година насам, когато поста зае президентът Петър Стоянов, датата 22 януари е определена за встъпване в длъжност на новия български президент.

В словото си, на церемонията днес, президентът Румен Радев заяви, че и занапред ще продължи да отстоява суверенитета, закона, сигурността и справедливостта в страната. По думите на Радев, настоящата политическа промяна е само първата крачка и предстоят още много изпитания. Той напомни, че не са много държавите, съхранили своето име, вяра и език през вековете и ако България е успяла да го постигне, то е благодарение на единството на меч, дух и слово. „Убеден съм, че можем да постигнем целите си само, ако обществото остане единно във волята си за реална промяна и напредък. Вярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще вдъхновява и чертае пътя ни напред“, отбеляза Радев и подчерта, че ще продължи да бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия и да отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ.

„Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава. Да живее България!“, заяви в заключение държавният глава.

След речта си президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия, положи венец и отдаде почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

Началото на втория мандат на президентската двойка бе отбелязано от 21 артилерийски салюта и камбанен звън от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". След церемонията Румен Радев и Илияна Йотова се отправиха към президентството, където шпалир от гвардейци ги посрещна пред Парадния вход за началото на втория им мандат.

На 19 януари президентът Радев и вицепрезидентът Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в парламента.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34