Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българският суверенитет е над всичко

Снимка: gov.bg

Премиерът Кирил Петков подчерта пред журналисти, след официалната церемония по встъпването в длъжност за втория мандат на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова, че не вярва в зони на влияние. По думите му, е много важно малките страни, като България да имат пълните правомощия да решават собствената си съдба и собствените си членства, и какво да става на техните територии. „Българският суверенитет слагаме над всичко", коментира премиерът, след като бе попитан как тълкува настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България. Според Петков, всеки трябва много внимателно да преценява изявленията си и че този тип риторика не помага за премахване на ескалацията и напрежението, информира БТА.

Горещата тема коментира и министърът на отбраната Стефан Янев, който подчерта, че подобен тип изявления се правят редовно и не би трябвало да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за нас. По думите му, подготовката на военно присъствие, на допълнително усилване на това военно присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено, при необходимост и при взимане на политическо решение, с български въоръжени сили. Янев потвърди информацията, че самолети от Испания и Нидерландия ще изпълняват задачи по охрана на българското небе, по т.нар. съвместна задача ер полисинг, каквито учения, тренировки и изпълнение на този тип задача вече е имало.


Още от категорията

Германия се нуждае от водород - България може да го произвежда

Германия като водеща европейска индустрия се нуждае от много водород за в бъдеще, а България може да произвежда "зелен" водород, каза президентът Румен Радев при посещението си в северния германския град Хамбург. По думите на държавния глава..

публикувано на 17.05.22 в 18:41

Президентът Румен Радев е на посещение в Хамбург

На 17 май е последният ден от визитата на президента Румен Радев в Германия. Планирана е среща с министър-председателя на федералната провинция Хамбург и кмет на града Петер Ченчер. В края на пътуването си държавният глава ще разговаря с..

публикувано на 17.05.22 в 09:54

Започна евакуацията на украинските защитници в "Азовстал"

264 ранени украински бойци са евакуирани с автобуси от стоманодобивния комбинат "Азовстал" в Мариупол. Те остават в окупирана от руските сили територия и ще бъдат разменени за пленени руски военни, каза украинският зам. министър на отбраната Хана..

публикувано на 17.05.22 в 08:56