Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Български и гръцки учени ще изучават механизмите на коронавирусите

Снимка: БГНЕС

Български и гръцки учени ще изучават основните характеристики на коронавирусите, както и техните взаимодействия с тъканите и органите на тялото, информира БТА. Проектът е финансиран от българска страна от Фонда за научни изследвания към МОН и се изпълнява в партньорство с Института "Пастьор" в Атина. 

Екипът включва специалисти с богат експериментален опит от специалностите хуманна и ветеринарна медицина, фармация, биология, биофизика и др. В продължение на 36 месеца учените ще се опитат да изяснят патогенезата и механизмите на наблюдаваното увреждане на тъканите на известните коронавируси (CoVs, в т.ч. и SARS-CoV-2). На този етап все още малко се знае за протеина CD147-spike рецептор на клетки-гостоприемници, за който е установено, че е нов път за проникване на SARS-CoV-2. Този протеин би бил допълнителна мишена за създаването на нови антивирусни препарати, както и за намаляване на патогенетичния ефект при тези инфекции

В рамките на проекта ще бъдат изяснявани и въпроси, свързани с имунния отговор при експериментален животински модел - зайци. Ще се търси и връзка между патогенетичните механизми при коронавирусна инфекция на животни и хора, както и ще се работи върху разработването на ефективни терапевтични стратегии.


Още от категорията

Очаква ни слънчево време

През нощта облачността и над крайните южни райони ще се разкъса и намалее и над цялата страна ще бъде ясно. Вятърът в повечето райони ще стихне. Сутринта ще бъде хладно, а на места главно по западното поречие на Дунав видимостта ще бъде намалена..

публикувано на 18.05.22 в 18:05

Габрово ще е българският участник в инициативата “Партньорства за регионални иновации“

63 региона, седем града и четири държави членки са избрани да участват в пилотната инициатива „Партньорства за регионални иновации“. Габрово е българският регион - участник. “Ще предоставим на регионите и градовете експертиза, сътрудничество, работа..

публикувано на 18.05.22 в 13:32

Войната и хладилникът определят политическите предпочитания на българина

Световната банка прогнозира свиване на потреблението в световен мащаб заради кризата от войната в Украйна и удара върху финансовото състояние на богатите държави. В тази ситуация очакванията на българското общество са за адекватни политики, които..

публикувано на 18.05.22 в 12:42