Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Цените на жилищните имоти ще продължават да се движат нагоре

Снимка: БГНЕС

Изминалата 2021 г. се очерта като най-добрата за последните 12 години на имотния пазар в България. По данни на Aгeнциятa пo впиcвaниятa, бpoят нa cĸлючeнитe cдeлĸи зa имoти в Coфия пpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa 2021 г. нapacтвa c 20%, cпpямo cъщия пepиoд нa ĸpизиcнaтa 2020 г. Покупката на жилища се превърна в сигурна и доходна инвестиция, най-вече заради нарастващата инфлация, нулевите лихви по депозитите и въведените високи такси от банките. Ниските лихви по ипотечните кредити също поддържат тази тенденция, особено в търсенето на ново строителство и инвестициите в имоти „на зелено“. От друга страна големият интерес към недвижими имоти доведе и до намаляване на предлагането.

След продажбата на имот, хората търсят отново да вложат средствата си, но се сблъскват със забавянето на новите проекти, повлияни от нарастващите цени на строителите материали. А това също се отрази на поскъпването на жилищата. Затова представителите на имотния сектор са категорични, че повишението на цените отговаря на действителността.


„Да, има увеличение на цените, но то според националната статистика е средно около 10-11% на годишна база за големите градове, но този ръст не може да се определи като „балон“ – отбеляза в интервю за БНР Благоевград Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“. – Не са един или два факторите, които повлияха на пазара през последните една-две години и особено през 2021г. и които ще продължат да влияят и през 2022. Според Камарата на строителите средно стойностите за материалите за строителство на жилища са се повишили с около 30%, като има и материали, които са се увеличили с над 100%. Това разбира се оказва влияние на строителството и няма как да не засегне и крайните цени на пазара.“


По данни на НСИ, в повечето големи градове значителна част от покупките са със спестявания, докато тези с ипотеки са около 25 -35%, за разлика от София, където те са 50%. По думите на Добромир Ганев, самата здравна криза, ограниченията, дистанционната работа и онлайн обучението са подтикнали хората да търсят по-просторни жилища. Само за 2020г. около 200 000 българи са сменили местоживеенето си от по-голям към по-малък град, в стремежа си да имат повече достъп до природата и по-открити пространства. Голяма част от хората се ориентират и към закупуване на второ жилище.

През последните две-три години на пазара на недвижими имоти се откроява и нова група купувачи, посочват експертите в сектора. Това са млади хора под 25-30г., които започват първата си работа с доход много над средния за София.

Какви жилища се търсят и какъв е профилът на купувачите?


„В момента двустайните жилища са едни от най-продаваемите на пазара – отбелязва Пенка Митова, брокер на недвижими имоти. – Някои клиенти ги търсят за инвестиции, други за жилище. Повечето са млади семейства,хора в IT сектора или в аутсорсинг компании. Българи, които работят в чужбина също купуват жилища, за да инвестират. Не са малко и клиентите от провинцията, които купуват жилища за децата си, вместо да плащат високи наеми. В тази категория са и много гърци, които купуват жилища за децата си, които учат медицина в София. Сред купувачите на имоти от провинцията има и по-предприемчиви, които купуват и препродават на печалба. Търсенето на имоти е голямо, затова и през настоящата година цените ще вървят нагоре“, прогнозира брокерката.

И ако тенденцията с ниските лихви на ипотечните кредити се запази, както очакват експертите, търсенето и покупката на имоти ще продължи със същите темпове и през 2022 година. Сигурното, според  представители на агенциите за недвижими имоти е, че инфлaциятa щe продължи да влияe cилнo нa пaзapa, пoнe пpeз пъpвитe мeceци нa настоящата година. От друга страна ръстът на cпecтявaниятa нa купувачите и жeлaниeтo им дa ги cъxpaнят щe yвeличи и дeлa нa cдeлĸитe c пapи в бpoй.

Снимки: БГНЕС, nsni.bg

Още от категорията

При над 82 000 заразени ваксинирането срещу Covid е в застой

100 са новите случаи на Covid в страната за последните 24 часа или със 193 случая по-малко спрямо ден по-рано. 71% от новозаразените не са ваксинирани. Положителни са 4% от направените 2501 теста, сочи порталът coronavirus.bg.  Регистрираните..

публикувано на 25.05.22 в 09:09
Министър-председателят на България Кирил Петков

Кирил Петков ще участва в Световния икономически форум в Давос

Премиерът Кирил Петков заминава за Швейцария, където на 25 и на 26 май ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в Давос. Днес Петков ще се включи в дискусия на тема „Изгубено десетилетие?”, посветена на предизвикателствата, пред които..

публикувано на 25.05.22 в 05:45

Ще преобладава слънчево време, на места ще превали

През нощта над Западна България валежите ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее. Над централните и източните райони ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали слаб дъжд. В сряда ще преобладава слънчево време. Около и..

публикувано на 24.05.22 в 18:05