Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще използва всички възможности за решаването на конфликта НАТО-Русия по мирен начин

Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

По време на извънредно заседание в Народното събрание премиерът Кирил Петков отбеляза, че намаляването на напрежението е най-висок приоритет на българското правителство. Искането за изслушването на премиера и министрите на външните работи и отбраната е в момент на разрастваща се конфронтация между НАТО и Русия. „От самото начало заявихме, че ще сме конструктивен съюзник в НАТО, член на ЕС и нашата позиция е ясно декларирана – България е и ще бъде отговорен съюзник с предвидима позиция и никой не би трябвало да се упражнява по тази тема“, заяви премиерът.

По-рано днес Министерският съвет реши да даде предимство на българската стратегия за намаляване на напрежението между НАТО и Руската федерация, както и да се използват абсолютно всички възможности този конфликт да бъде решен по дипломатичен път, информира БТА. След днешното правителствено заседание, на което беше изслушан доклад на министъра на отбраната за ситуацията НАТО-Русия, премиерът Кирил Петков обяви, че българската отбранителна стратегия ще се изгради на основата на българската армия и нейното финансово възстановяване.

По думите на военния министър Стефан Янев, ще бъдат инвестирани средства в изграждането на батальонна бойна група като първостепенна задача на отбранителните способности в рамките на НАТО. Янев увери присъстващите, че нито един български войник няма да вземе участие в конфликт или операция на територията на Украйна, или друга държава, без тези решения да бъдат взети в Народното събрание.

При изслушването в парламента, министърът на външните работи Теодора Генчовска отбеляза, чеБългария формира своята позиция на основата на националното законодателство, отчитайки националния и съюзнически интерес. Според министър Генчовска, каквито и допълнителни мерки да бъдат предприети, в това число и военни, следва да е напълно ясно, че те са с отбранителен характер и не целят ескалация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщи правителствената пресслужба. По повод иранската атака срещу Израел служебният премиер Димитър Главчев свика тази сутрин работно съвещание с участието на военния министър Атанас..

публикувано на 14.04.24 в 09:41

БСП ще работи за широко ляво обединение

Българската социалистическа партия ще покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия спектър, както и над 20 близки по идеология граждански сдружения и неправителствени организации, съобщи лидерът Корнелия Нинова след днешния Национален съвет. “ Ще..

публикувано на 13.04.24 в 16:19