Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художествената галерия във Варна излага своите шедьоври в голяма изложба

Снимка: БГНЕС

По традиция новата година за Градската художествена галерия във Варна започва с разкриване на богатствата от нейния фонд. Изложбата „Жанрове в живописта“ представя близо сто произведения на 65 значими български автори, заключили в таланта си времето от първите десетилетия на ХХ век до наши дни.

Сред избраните творби са тези на големите варненски маринисти Марио Жеков, Георги Велчев и Христо Каварналиев, на пейзажиста и основател на художествената галерия в града Янко Маринов, както и на много други майстори в портрета, натюрморта, фигуралната композиция и пейзажа.

Според Доротея Павлова, изкуствовед и директор на галерията, интерес представляват също така живописната картина „Самовар“ на Вера Недкова и „Портрет на М. Михайлов“ на една от първите жени художници в българското изкуство Елена Карамихайлова. “Изключително любопитни са и произведенията на Димитър Киров, Бисера Прахова, Андрей Даниел, Снежина Попгенчева, Володя Вълчев, Милко Божков, Димитър Трайчев и Мария Зафиркова – всеки един от тях явление в съвременната история на нашето визуално изкуство”, добавя изкуствоведът.

Експозицията в Градската художествена галерия на Варна може да бъде разгледана до края на февруари, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Съставил: Весела Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Топло фест" 2024 – политаме "Високо във въздуха" с хвърчила, музика и много забавления!

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" в София се готви за грандиозно закриване на своя пети сезон с пето юбилейно издание на емблематичния фестивал "Топло фест".  Под мотото "Високо във въздуха" пъстри хвърчила ще..

публикувано на 13.07.24 в 08:05
Димка Владимирова

Напусна ни народната певица Димка Владимирова

Тя е родена е на 28 юли 1935 г. в странджанското с. Бистрец. На 17 години се явява на конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София, където е одобрена за хоровия състав на Филип Кутев.  Владимирова е сред основателките на Ансамбъла за..

публикувано на 12.07.24 в 12:17
Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25