Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художествената галерия във Варна излага своите шедьоври в голяма изложба

Снимка: БГНЕС

По традиция новата година за Градската художествена галерия във Варна започва с разкриване на богатствата от нейния фонд. Изложбата „Жанрове в живописта“ представя близо сто произведения на 65 значими български автори, заключили в таланта си времето от първите десетилетия на ХХ век до наши дни.

Сред избраните творби са тези на големите варненски маринисти Марио Жеков, Георги Велчев и Христо Каварналиев, на пейзажиста и основател на художествената галерия в града Янко Маринов, както и на много други майстори в портрета, натюрморта, фигуралната композиция и пейзажа.

Според Доротея Павлова, изкуствовед и директор на галерията, интерес представляват също така живописната картина „Самовар“ на Вера Недкова и „Портрет на М. Михайлов“ на една от първите жени художници в българското изкуство Елена Карамихайлова. “Изключително любопитни са и произведенията на Димитър Киров, Бисера Прахова, Андрей Даниел, Снежина Попгенчева, Володя Вълчев, Милко Божков, Димитър Трайчев и Мария Зафиркова – всеки един от тях явление в съвременната история на нашето визуално изкуство”, добавя изкуствоведът.

Експозицията в Градската художествена галерия на Варна може да бъде разгледана до края на февруари, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Съставил: Весела Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кино "Влайкова" представя класики от България и света в есенната си програма

Кино "Влайкова", което е един от най-старите действащи киносалони в столицата, ще зарадва любителите на българските и световните кино класики. Програмата "Кинокласики в кино Влайкова" започва през септември и ще продължи до края на годината...

публикувано на 11.08.24 в 10:20
Соня Йончева

Соня Йончева получи наградата “Златен век” за изключителен принос в културата

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева получи наградата “Златен век” – огърлие, за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и националната идентичност. Церемонията се проведе на сцената на Летния театър във..

публикувано на 11.08.24 в 10:03

Военноморският музей проследява морската история в изложба

По повод празника на Военноморските сили варненският Военноморски музей посреща посетителите с изложбата “Морски ритуали и традиции”. Експозицията обхваща различни периоди от морската история на човечеството и проследява най-интересните обредни..

публикувано на 11.08.24 в 06:00