Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Външно министерство е в постоянна връзка с дипломатите ни в Украйна

Снимка: mfa.bg

„За нас са важни българите в Украйна“, това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска, на брифинг във Външно министерство, на който представи актуални теми от международния дневен ред. По думите на Генчовска, МВнР е в ежедневен контакт с посолството ни и с генералното ни консулство в Украйна и до момента няма искане за евакуация. Министърът на външните работи добави, че въпросът е бил обсъден и с партньорите ни от страните от ЕС и от НАТО като възможност те да осигурят логистика при необходимост. Ние трябва в един и същи момент, в случай на нужда, да тръгнем да евакуираме нашите хора, коментира министър Генчовска.

Тя допълни, че заедно с министъра на отбраната Стефан Янев са дискутирали тези планове, както и възможността с наши сили и средства да се направи такъв тип евакуация. Министър Генчовска коментира и възможността външните министри на страните от ЕС да посетят в най-скоро време Киев, като продължение на европейските дипломатически усилия за намаляване на напрежението.


Още от категорията

"Загубеното доверие в политическите партии в Европа" – в центъра на дискусия в София

Днес, 17 май, в София ще се проведе международна конференция на тема "Загубеното доверие в политическите партии в Европа". Тя е организирана от Института за социална интеграция в партньорство с European Network of Political Foundations..

публикувано на 17.05.22 в 06:35

Ще е топло и без превалявания

Във вторник  сутринта на места в низините и край водните басейни ще има краткотрайна мъгла. Минималните температури ще са от 10 до 14°, в столицата ще е около 10°. През деня ще е слънчево. След обяд от запад ще се заоблачи. Максималните температури ще..

публикувано на 16.05.22 в 18:05
Църквата „Свети Климент Охридски“ в Скопие - съборен храм на Македонската православна църква

Ще се превърне ли Охридската архиепископия в ябълка на раздора за православието?

Наскоро Вселенският патриарх Вартоломей призна Македонската православна църква, но под името Охридска архиепископия. По този начин отцепилата се през 1967 г. от Сръбската православна църква Македонска църква вече не е схизматична и тайнствата..

публикувано на 16.05.22 в 12:06