Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство е в постоянна връзка с дипломатите ни в Украйна

Снимка: mfa.bg

„За нас са важни българите в Украйна“, това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска, на брифинг във Външно министерство, на който представи актуални теми от международния дневен ред. По думите на Генчовска, МВнР е в ежедневен контакт с посолството ни и с генералното ни консулство в Украйна и до момента няма искане за евакуация. Министърът на външните работи добави, че въпросът е бил обсъден и с партньорите ни от страните от ЕС и от НАТО като възможност те да осигурят логистика при необходимост. Ние трябва в един и същи момент, в случай на нужда, да тръгнем да евакуираме нашите хора, коментира министър Генчовска.

Тя допълни, че заедно с министъра на отбраната Стефан Янев са дискутирали тези планове, както и възможността с наши сили и средства да се направи такъв тип евакуация. Министър Генчовска коментира и възможността външните министри на страните от ЕС да посетят в най-скоро време Киев, като продължение на европейските дипломатически усилия за намаляване на напрежението.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

An image from the exhibition

Визуалната история на Миколаев: Татуировки на войната - фотосвидетелства от Украйна

Пет серии фотографии показват ужасите на войната в украинския град Миколаев. Експозицията "Визуалната история на Миколаев: Татуировки на войната" ще бъде представена в рамките на 11-ия фестивал "ФотоФабрика" днес от 19.00 ч. и ще може да бъде разгледана до..

публикувано на 23.08.24 в 06:30

Фестивалът на носията в Жеравна съживява българския дух от старо време

Народни песни и танци събират любителите на българския фолклор на поредното издание на Фестивала на носията в Жеравна. Тази година събитието ще се проведе в дните от 23 до 25 август. "Облекли народни носии и прекрачили век и половина назад, в..

публикувано на 23.08.24 в 06:15

Археолозите откриха богато погребение на тракийски войн от римската епоха

Ценни и уникални археологически находки са разкрити при разкопки в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода, съобщи БТА. Археолозите под ръководството на Даниела Агре са се натъкнали на вероятна гробница на тракийски аристократ на римска..

публикувано на 22.08.24 в 14:34