Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е Rewilding и как дивият свят на Източните Родопи се събужда за нов живот

Снимка: Венета Николова

Rewilding е възстановяване на ритмите в природата по естествен път. Един от начините да й помогнем сама да се погрижи за себе си е връщането в нея на отдавна изчезнали видове.

Успешен пример в това отношение са Източните Родопи. Там процесът стартира преди 10-на години и вече дава своите плодове.

„Тази част на България се счита за едно от най-дивите места в цяла Европа от гледна точка на природата. Въпреки това, през последните 100-на години в района са изчезнали ключови животни. И нашата работа е да ги върнем обратно“ – казва Нели Найденова от фондация „По-диви Родопи“, която е част от европейската мрежа Rewilding Europe. Чрез внос на двойки от чужбина в Източните Родопи успешно бяха реинтродуцирани благородни елени, лопатари, диви коне и зубри.

Нели Найденова

Но защо точно тези видове?

„Всички тревопасни животни поддържат един мозаечен пейзаж, характерен за Източните Родопи. Благодарение на него наблюдаваме това невероятно богатство от видове. Защото ако няма животни, които да пасат, ще изчезнат лалугерът, костенурката, включително орхидеите и други видове, разчитащи на ниската растителност. В природата всичко е взаимносвързано. Изчезне ли един вид, с него изчезват и други“- казва Нели Найденова.


През 2011 г. няколко двойки диви коне или т.нар. тарпани бяха внесени от Холандия и заселени около изоставеното родопско село Сбор. Седем месеца по-късно се появиха първите бебета тарпанчета. Днес около 100-на представители на тази древна порода, веят гриви в района на язовир Студен кладенец.

А какво да кажем за зубрите или т.нар. европейски бизони? Това е най-голямото тревопасно животно на Стария континент и ключов вид за отворените горски екосистеми. „За съжаление зубрите са изчезнали в България още през Средновековието“- казва Нели Найденова. Затова преди 9 години природозащитниците внасят първите бройки европейски бизони от развъден парк в германската провинция Тюрингия.

В момента на територията на Източните Родопи имаме 12 зубъра. Тази година искаме да докараме още бройки. Имаме зубри, които дойдоха от Унгария и Германия. Сега преговаряме за зубри от Полша. Гледаме да има генетично разнообразие, това е нещо много важно. И да, можем да се похвалим с бебенца зубри! Почти всяка година имаме ново попълнение“- не скрива гордостта си Нели Найденова.

Природозащитниците от „По-диви Родопи“ работят за връщането и на черния лешояд. „Преговаряме с една организация в Испания. Има вероятност още през февруари да докараме няколко бройки“, казва Нели. Въпросният хищен вид отдавна е изчезнал в тази част на планината, а най-близката колония гнезди на територията на съседна Гърция. Бъдещите „новодомци“ ще бъдат заселени в района на Маджарово.

Междувременно множащите се стада тревопасни животни са се погрижили да им „разчистят терена“, осигурявайки на хищните птици храна в ниско затревените пасища.

Напоследък расте интересът на приключенци и фотографи, които пристигат в Източните Родопи с една единствена цел – да наблюдават диви животни в тяхната естествена среда. За целта край Маджарово и язовир Студен кладенец са разположени около 14 укрития за наблюдение и снимане на дивата природа. Природозащитниците обаче препоръчват да си наемем придружител, защото макар и върнати в природата от хората, тези животинки търсят уединение и понякога могат и да бъдат и опасни.

Снимки: Венета Николова, Радио Кърджали, rewilding-rhodopes.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гл. ас. Радослав Йорданов: Няма как да опознаеш Дунава, ако не се "гмурнеш" в него

Лятото може да е незабравимо не само с почивка край морето, а и с разходка до дивите плажове на Дунава. Всяко от градчетата по бреговете на голямата река си има своето място, където човек може да разпъне чадър и да стъпи върху фините речните пясъци...

публикувано на 14.08.24 в 09:45

Възстановен е мостът на Кольо Фичето в град Бяла

След дългогодишна разруха, един от емблематичните мостове, строени от майстора зидар Кольо Фичето, е готов отново да посреща туристи.  Беленският мост е построен над река Янтра през 1865 - 1867 г. по нареждане на валията на Дунавския..

публикувано на 11.08.24 в 09:10

Безплатните турове на Open Vratsa, които разкриват красотите на Враца и на Врачанския Балкан

От това лято посетителите на Враца могат да опознаят планинското градче чрез напълно безплатните обиколки с гидове по модел на подобни турове, които се предлагат в големите европейски градове. Идеята е гостът, който за пръв път посещава северозападния..

публикувано на 09.08.24 в 12:30