Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Студенти от 31 държави следват медицина в Плевен

Снимка: Facebook /@mu.pleven.bg

Над 300 студенти от 31 държави са се записали за новата 2021/22 учебна година да следват в Медицинския университет в гр. Плевен, съобщава пресцентърът на висшето училище. Най-много са кандидат-медиците от Италия, Индия, Великобритания, Япония, Ирландия, Германия, Турция и Гърция. Има записани първокурсници и от Корея, Китай, Шри Ланка, Канада, Ливан, Йемен, Либия, Египет и Зимбабве. За първи път има записани граждани на Туркменистан и Косово.

Заради епидемичната обстановка и ограничителните мерки, посрещането и адаптацията на чуждестранните студенти, се провеждат онлайн. Програмата включва поредица от полезни и развлекателни мероприятия – виртуална разходка из университета, онлайн информационни срещи и др. Преди началото на учебните занятия чуждестранните студенти посещават курс по български език, по забавен начин те научават и допълнителна полезна информация за Плевен и България.

Официалното откриване на новата академична година за новоприетите чуждестранни студенти ще бъде на 4 февруари, а от 14 февруари започват и редовните учебни занятия в присъствена форма.

Плевенският медицински университет е първият в България, който въвежда през 1997 г. обучение по специалност „Медицина” за чуждестранни студенти, изцяло на английски език. В англоезичен курс по специалността „Медицина” в университета се обучават над 1250 чуждестранни студенти от 56 държави. Досега там са се дипломирали 18 випуска лекари чуждестранни граждани, намерили успешна професионална реализация в цял свят –

Европа, САЩ, Индия и Австралия.

Още от категорията

Бира с дъх на … Странджа планина

Може ли бира да има дъх на … планина и по-точно на Странджа – едно от най-красивите и недокоснати кътчета на българската природа? Отговор на този въпрос дава Стамен Илиев, посветил се на своята мечта – да създаде крафт бира, която да е с автентичен..

публикувано на 21.05.22 в 10:25

239 новозаразени с коронавирус

През последното денонощие са установени 239 случаи на коронавирус от направените 5414 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 4,5% от пробите са дали положителен резултат. 61% от новозаразените не са ваксинирани. Най-много нови случаи..

публикувано на 21.05.22 в 09:34

Карнавалът се завръща по улиците на Габрово след две години под карантина

Отново ще има карнавално шествие по улиците на Габрово. Двете години на пандемията осуетиха емблематичното за Града на хумора и шегата събитие , но сега то отново ще се развихри, за да ни напомни, че трябва да гледаме на света с усмивка...

публикувано на 21.05.22 в 08:15