Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска ученичка спечели медал на Space Camp Turkiye

Ния Парушева
Снимка: Център за творческо обучение

Ученичката Ния Парушева от 26-o Средно училище ''Йордан Йовков'' в София спечели индивидуален медал за изключително представяне в едноседмичния учебно-тренировъчен лагер Space Camp Turkiye.

В съобщение на Центъра за творческо обучение, официален партньор на програмата за България се посочва, че българската ученичка се е състезавала с около 200 участници от 5 държави. Преди това тя е спечелила стипендия, която ѝ дава възможността да участва в лагера - един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на НАСА. Намира се в град Измир, Западна Турция, и разполага с обособен комплекс, съоръженията ''Аврора'' и ''Дискавъри''; тренажори и симулатори, с които се обучават космонавтите, както и няколко контролни зали и лаборатории.

Space Camp Türkiye предоставя интензивна програма, фокусирана върху STEAM - наука, технологии, инженерство, изкуства и математика, която включва практически дейности и работа в екип.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Автомобилният и товарният трафик между България и Румъния трайно ще расте. Търсят се решения

Въпреки че на "Дунав мост" в момента се извършва ремонт от българска страна, благодарение на добрата координация трафикът по него не само не е намалял, а дори е нараснал с 24-25% за леките автомобили, като нараства и за камионите. Това съобщиха на 2..

публикувано на 05.08.24 в 12:10

Военноморските сили празнуват 145-ата годишнина от основаването си

Сто четиресет и пет годишнината от създаването на българските Военноморски сили ще бъде отбелязана тази вечер в Русе. В 20,00 ч. пред Доходното здание ще се състои празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, с който..

публикувано на 05.08.24 в 07:00

Слабо понижение на температурите в понеделник

В понеделник ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна и Източна България, следобед и над планинските райони. На отделни места там ще превали. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат..

публикувано на 04.08.24 в 18:30