Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Български фотографии ще бъдат показани в сърцето на Рим

Изложбата „Посоки“ на Държавния културен институт към МВнР гостува в галерия „България“ във Вечния град

7
Снимка: culture-mfa.bg

Глобализацията, идентичността, междукултурния диалог и толерантност, красотата на природата, човешките лица и емоциите – всичко това отразяват 25-те фотографии на кътчета из целия свят, заснети от българи и включени в пътуващата изложба „Посоки“ на Държавния културен институт към МВнР. Експозицията ще бъде открита на 29 януари в галерия „България“ в Рим по покана на Българския културен институт и българското посолство в Италия. Припомняме, че галерия „България“ се намира в самия туристически център на Рим и беше официално открита на 26 май 2021 година от президента на България Румен Радев.

„Посоки“ е резултатът от проведен конкурс, съвместно с фондация „ФотоФабрика“, в средата на 2020 г. по повод отбелязването на 15-годишнината от създаването на Държавния културен институт (ДКИ ) към МВнР на България. Без ограничения във възрастта или изискване за професионален опит към авторите, жури с участието и на преподаватели по фотография от Нов български университет селектира 14 автора и отличи с финансово поощрение три фотографии, припомня директорът на ДКИ към МВнР Снежана Йовева-Димитрова:

„Първо място получи „Разходка по залез“ на Минко Михайлов, правена през 2019 година. „Училище в Мали“ на Таня Ангелова взе другата поощрителна награда, а третата отиде при Георги Митев за неговата „Звездна нощ над Пасо Джау“ от 2019. Фотографиите наистина са разнообразни и показват вълнението на твореца, който открива света по нов начин. И тъй като всеки по своему намира своята посока, считаме че така организирана, експозицията дава богата възможност за преживяване на емоции от всеки.“ 

Минко Михайлов  – „Разходка по залез“, 2019
За първи път изложбата беше показана през септември 2020 година на открито в градинката „Кристал“ в София, припомни пред Радио България Снежана Йовева-Димитрова. След това фотосите гостуваха в Торонто, в Йоханесбург, а през 2021 година бяха част от съпътстващата програма по повод Деня на дипломацията – 19 юли. Представянето й в Рим ще бъде второ гостуване на фотографиите в Италия, след като през миналата година „Посоки“ беше показана пред дипломатическия корпус и публика в Милано по повод 1 ноември – Денят на народните будители. „Радваме се, че този проект има своята публика и вярваме, че тя ще се разраства във времето“ – категорична е Димитрова. 

„Аз лично много се развълнувах на фотографиите на Златко Латев, който е заснел църквата „Св. Св. Петър и Павел“ и също така има един невероятен портрет, озаглавен „Майка Родопа“ – една възрастна българка, насред заснежената родопска природа, с оръжието на труда си в едната ръка.

Златко Латев  – „Майка Родопа“, 2020
Има прекрасен портрет „Каролина, Колумбия“ на Виолета Апостолова от 2014 година. Фотографията на Елена Савова „Посоки“ е направена в Израел и е модерен поглед върху пътя до Божия гроб. В Милано бяхме поставили фокус върху изображенията на природните красоти на Италия, като например снимката на Николай Алексиев, която представя езерото Брайес – перлата на Доломитите. 

Николай Алексиев – „Езерото Брайес – Доломити, Италия“, 2016
В Рим ще бъде направено същото. Имаме много любопитна фотография на Лиляна Караджова, озаглавена „Скритите колони на Рим“ от 2018-а и се надяваме гостите на изложбата там да разпознаят и открият къде се намират тези скрити колони във Вечния град“ – казва Снежана Йовева-Димитрова.  

В галерия „България“ в Рим изложбата „Посоки“ ще остане до 27 февруари 2022 година. Следващите ѝ спирки ще зависят от мерките и възможностите в ситуация на пандемия да се организира подобно културно публично събитие, обясни директорът на ДКИ. Но по думите й, вероятно следващата посока на фотографиите ще бъде Женева, а в първите месеци на пролетта се подготвя и представянето на „Посоки“ в единствения музей на фотографията в България, който се намира в Казанлък.

Снимки: culture-mfa.bg

Галерия

Още от категорията

Почина Астор

Известният илюзионист Астор е починал, съобщи в своя Фейсбук продуцентът Игор Марковски, като добавя, че "за съжаление това не е илюзия". Напоследък артистът е имал здравословни проблеми. Антраник Шаварш Арабаджиян, с псевдоним Астор, е..

публикувано на 15.05.22 в 16:07

България отново е част от Европейската нощ на музеите

За 18 поредна година българските културни институции се присъединяват към европейската инициатива „Нощ на музеите“ на 14 май. Идеята за това събитие се заражда през 2005 година във Франция, под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и..

публикувано на 14.05.22 в 08:05

Започва "One Dance Week" в Пловдив – гостуват световни звезди на съвременния танц

Малко съвременни културни прояви у нас устояват на турбулентните политически, икономически и социални промени и бележат дълголетие в своето съществуване. Сред тях се оказа най-големият международен фестивал за съвременен танц в България "One Dance..

публикувано на 13.05.22 в 09:35