При отглеждането на зърнени и технически култури в България все по-успешно се прилагат технологии чрез поглъщане на въглерода в почвата. По думите на заместник-министъра на земеделието Момчил Неков, който участва в Световния форум за храни и земеделие, тези технологии предпазват почвата от ерозия, водите от замърсяване, подобряват биологичното разнообразие и биологичната активност.
В изказването си на форума, зам. министър Неков подчерта, че поглъщането на въглерода и съхранението му в почвата се постига чрез добри земеделски практики, изследвани за тази цел и адаптирани за българските почви. По думите му, преходният период от конвенционални обработки към описаната технология не е кратък и отнема около 5 години, освен това са нужни обучения и частична подмяна на инвентар.
Затова, по думите на зам. министъра, е от изключително значение финансовата помощ по агроекологичните мерки, която ще помогне на земеделските производители да преминат към тези консервационни методи.
В дните 22 и 23 ноември Българската православна църква ще отбележи тържествено 100 години от освещаването на Патриаршеския ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски". Цял един век катедралата е "свидетел на всички вълнения, надежди и..
В „България днес“ отбелязваме Деня на християнското семейство - 21 ноември с разговор-прозрение на Дарина Григорова с отец Сергий Павлов, предстоятел на храма „Успение на Пресвета Богородица“ в столицата за любовта, семейството и изкушенията на делника...
В петък вятърът от юг ще се усили и ще бъде умерен и силен, в Предбалкана и в близост до северните склонове на планините от Южна България – бурен. Облачността ще бъде разкъсана, значителна над западните райони, но следобед от северозапад бързо ще започне..
От следващата учебна година профилираната гимназия с интензивно изучаване на румънски език "Михай Еминеску" може да бъде преместена в сграда в центъра на..
В Деня на християнското семейство, в брой 27 на предаването, слушайте: Какви неразказани френско-български истории разказва българското..
Френско-българска търговска и индустриална камара днес организира посрещане на новото божоле в София. По стара френска традиция всяка година в третия..