Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В българското земеделие успешно се прилагат технологии чрез поглъщане на въглерода в почвата

Снимка: архив

При отглеждането на зърнени и технически култури в България все по-успешно се прилагат технологии чрез поглъщане на въглерода в почвата. По думите на заместник-министъра на земеделието Момчил Неков, който участва в Световния форум за храни и земеделие, тези технологии предпазват почвата от ерозия, водите от замърсяване, подобряват биологичното разнообразие и биологичната активност. 

В изказването си на форума, зам. министър Неков подчерта, че поглъщането на въглерода и съхранението му в почвата се постига чрез добри земеделски практики, изследвани за тази цел и адаптирани за българските почви. По думите му, преходният период от конвенционални обработки към описаната технология не е кратък и отнема около 5 години, освен това са нужни обучения и частична подмяна на инвентар. 

Затова, по думите на зам. министъра, е от изключително значение финансовата помощ по агроекологичните мерки, която ще помогне на земеделските производители да преминат към тези консервационни методи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево и умерено топло ще е над страната в сряда

В сряда, 7 август, ще е слънчево със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 13 и 20°, в София 13°. Максималните ще са от 29 до 34°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен североизточен бриз...

публикувано на 06.08.24 в 19:35

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40