Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С навлизането на технологиите ще се увеличават и безконтактните плащания

Снимка: Архив

През първото полугодие на 2021 г. 99,48% от броя и 99,68% от стойността на плащанията на терминално устройство ПОС са извършени с карти, а останалите през мобилен телефон, часовник и др. Независимо, че техният дял е все още малък, тенденцията е броят им да продължи да нараства. Това става ясно от извадка от данните на Българската народна банка, подготвена за bTV.

Очакванията са и през 2022 г. тенденцията за нарастване на картовите платежни операции да се запази - както на физическо терминално устройство ПОС, така и в интернет, посочват от БНБ. При безконтактните плащания се предвижда ръстът в операциите да е движен от предлаганите от доставчиците платежни услуги. Това са приложения, предоставени в сътрудничество с големи технологични компании, които позволяват сигурно извършване на безконтактно плащане директно с мобилния телефон или друго преносимо „умно“ устройство.

Допълнителен тласък на този род плащания ще донесе и започналото предлагане на решения за приемане на плащания, базирани на т. н. софтуерен ПОС. Това са приложения, които се инсталират на мобилен телефон и позволяват на търговеца да приема безконтактни картови плащания чрез NFC технологията, превръщайки мобилния телефон в терминално устройство ПОС, прогнозират от БНБ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00