Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво показва „моментната снимка“ на институционалното и политическото доверие

Недостатъчната политическа зрялост е предпоставка за грешки в управлението

Снимка: БГНЕС

2021 година ще се помни дълго в България заради своя наситен политически оттенък. Народът ни беше призван да упражни своето право на глас цели три пъти – през април, юли и ноември. Излъчени бяха народни представители в три парламента, като едва последният успя да състави кабинет. Президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова беше преизбрана за втори мандат. Социолози от агенциите „Галъп“ и „Тренд“ съставиха „моментна снимка“ на институционалното и политическото доверие, почти два месеца след началото на мандата на управляващата четворна коалиция:

„Въпреки известната политическа легитимност и доверие, с която са захранени институциите след последните избори през ноември, данните ни сочат, че е налице сериозно социално напрежение, което можем да наречем политическа зима. Настоящото правителство трябва да се заеме с най-големите проблеми – ценовия шок, инфлацията и т.н. Това означава, че не разполага с един дългосрочен меден месец“, коментира политологът от агенция „Тренд“ Анастас Стефанов.

Той изрази надежда, че през настоящата година няма да има нови избори, но това, по думите му, „зависи от управляващите – дали ще могат да начертаят път за обществото, да дадат хоризонт, да излъчат лидерство“.

Лидер по обществено доверие е президентът Румен Радев. През всички пет години като държавен глава той беше сред най-одобряваните политически фигури в страната и с такъв статус през януари встъпи във втория си мандат. 58,5% от българите изразяват доверие в Радев, а 32.1-не, с което държавният глава се превръща в политика с най-висок положителен рейтинг у нас - 26,4%. Растящо е доверието към премиера Кирил Петков и някои от министрите в кабинета, отчита още проучване на „Галъп Интернешънъл“:

„При всяко встъпване в длъжност на новата власт, тя разполага с доверие, свързано с очакванията, които хората имат към нея – обяснява социологът Яница Петкова. – През първия месец от работата на новото правителство, 44.9% от българите изразяват доверие в него, а 39% - не. Особеното е, че за първи път от десетилетие, доверието надвишава недоверието.“

Въпреки високата подкрепа обаче, правителството се намира в неблагоприятна ситуация, в основата на която са социално-икономическите предизвикателства от шоковото поскъпване на стоките и услугите, които потребяват българите и пандемията.

„86,4% от българите казват, че цените ще продължават да нарастват през следващите 2-3 месеца. 7,1% са на мнение, че ще останат същите, а 6,5% - че цените ще намаляват. Преди три месеца ситуацията беше по-тежка. Тогава до 90% стигна делът на хората, които вярваха, че цените ще продължат да растат. Традиционно за нашето общество, подобна теза застъпват 60-70% от запитаните“, поясни Яница Петкова.

Проблем за това правителство е и липсата на визия за политиката, която ще води, след справянето с настоящите кризи.

„Мантрите за нулева корупция и необходимостта от промяна се поизчерпаха – категоричен е политологът Христо Панчугов. – Скачаме от скандал в скандал. Изглежда правителството настига събитията, вместо да ги предвижда и управлява. Време е да видим ясен дневен ред и разговор за реални политики.“

Липсата на опит и фактът, че голяма част от народните представители досега не са били ангажирани с политически и обществени каузи е предпоставка за изненади и недостатъчна преценка на определени ситуации, което ще води и до грешки, смята още Панчугов. И макар 47-то Народно събрание да започна работа с лек ръст на доверието, детайлна оценка на действията на политиците ще наблюдаваме едва когато изминат няколко месеца от работата по конкретните предизвикателства.

Съставил: Йоан Колев /по интервюта на Елена Пъневска и Лъчезар Христов от БНР-Радио София/

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39