Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състезатели в седем спорта представят България на зимната Олимпиада

Стефка Костадинова: Имаме реални шансове за успех в Пекин

Снимка: bgolympic.org

България потегля към зимната олимпиада в Пекин с най-малобройната си делегация от игрите в Сараево през 1984 г. Шестнайсет спортисти в седем спорта ще се борят за достойно представяне, а защо не и за медал. Стори го вече златната биатлонистка Екатерина Дафовска, когато през далечната 1998-а в Нагано изкачи олимпийския връх, без нито един световен авторитет да е предричал някога подобен успех на българката. 

На откриването на зимните олимпийски игри на 4 февруари националното ни знаме ще развеят състезателите по биатлон и сноуборд Мария Здравкова и Радослав Янков. Българските спортисти ще се състезават в алпийските ски, биатлона, ски-бягането, ски-скоковете, сноуборда, шейните и фигурното пързаляне. Най-много ще бъдат олимпийците ни в биатлона – осем, следват ските с щестима представители и по един състезател в останалите спортове. За първи път след олимпиадата в Торино през 2006 г. ще имаме участник във фигурното пързаляне и това ще бъде Александра Фейгин.

Стефка Костадинова
Нашият отбор за Пекин е сплав както от опитни състезатели – някои от тях (биатлонистът Владимир Илиев – бел.ред.) заминават на своята четвърта олимпиада, така и от дебютанти, които за първи път ще изпитат вълненията от уникалната атмосфера на игрите”, казва председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова пред сайта на централата.

Председателят на БОК не се ангажира с прогноза за представянето на българските олимпийци, но намекна, че те имат своите шансове дори за медал.

„Нека не натоварваме предварително нашите олимпийци с прогнози и очаквания. Помните какво се случи в Токио и как въпреки отрицателните подмятания на изпроводяк българите записаха невероятни успехи. Сега в Пекин също имаме своите реални шансове.”


Според Стефка Костадинова отлично представяне може да се очаква в биатлона – традиционно силен наш спорт, по думите й, изградил престижна школа.

В алпийските ски един български талант в момента прави фурор за Световната купа, в сноуборда и в ски-скока вече десетина години двамата ни представители са непрестанно в световния елит – казва тя. – Без да е навършила 20 г., нашата млада звезда във фигурното пързаляне вече записа престижни класирания на европейската и световната сцена, при това в един от най-популярните спортове.”

Александра Фейгин
Както и на лятната олимпиада в Токио през м.г., пандемията от коронавирус ще подчинява всяко действие не само на организаторите, но и на спортистите. Една от добрите новини е, че състезателите все пак ще излязат пред публика, макар и местна. Българската делегация отново ще бъде придружавана от „Covid офицер”, определен от Българския олимпийски комитет.


Желая здраве и хубави дни за участниците, гостите и организаторите на олимпийските игри – казва в заключение в интервюто си председателят на БОК. – А на зрителите – много приятни вълнения и емоции с изявите на световните спортни звезди и, надяваме се, с успехите на българските олимпийци. На добър час, Пекин 2022!

Съставил: Диана Цанкова

Снимки: bgolympic.org, ЕПА/БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и лидерът на ДПС честитиха на мюсюлманите Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си той подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват..

публикувано на 16.06.24 в 09:56

Съвместни екипи на български и румънски полицаи ще следят за безопасността в Силистра и Кълъраш

На 16 юни започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през летния сезон, съобщиха от МВР.  Съвместната контролна..

публикувано на 16.06.24 в 06:15

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05