Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 февруари 1997 – една от повратните дати в съвременната българска политика

Николай Добрев (първият вляво) връща мандата на президента Петър Стоянов
Снимка: архив

Навършват се 25 години от една от паметните дати в българския политически живот – 4 февруари 1997 г. Масови протести заради несправянето на правителството с редица кризи карат премиера Жан Виденов да подаде оставка в края на 1996 г. 

Властта преминава в ръцете на президента Жельо Желев едва няколко дни преди да предаде поста на своя наследник Петър Стоянов. Парламентарната рулетка отрежда БСП отново да получи мандат за съставяне на правителство. Президентът Желев обаче отказва да го връчи на кандидата им за премиер Николай Добрев. Тази ситуация изправя следващия президент пред трудна задача. Стоянов все пак изпълнява задължението си по Конституция, но в първото си обръщение апелира социалистите да го върнат нереализиран. БСП се съобразява, а Добрев връща мандата. 

Президентът назначава служебно правителство начело със Стефан Софиянски, което разкрива мащабите на икономическата катастрофа, защитава националната валута, договаряйки се за създаването на Валутен борд, подава и заявка за членство на България в НАТО. И всичко това за едва няколко месеца до изборите през април същата година, спечелени с пълно мнозинство от Обединените демократични сили



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10
Отец Петко Вълов

Униатската църква в България има нов предстоятел

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на епархия „Св. Йоан XXIII“ на вярващите католици от византийски обред в България, предаде „Ватикан Нюз“. Светият отец е приел оставката на Н. Пр. Христо Пройков, предава БТА. Новият..

публикувано на 09.04.24 в 11:19

Пътуване във времето в "Долината на тракийските царе"

Археологическият комплекс “Долината на тракийските царе” в град Шипка днес ще официално отваря врати.   "Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи в пълнота и да развие тракийската култура и изкуство в района на..

публикувано на 09.04.24 в 09:35