Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Не всичко започва от нула, а от град Кула”– разходка до най-северозападния български град

Старата кула на град Кула
Снимка: bulgariatravel.org

„Не всичко започва от нула, а от град Кула“ – шегуват се жителите на най-северозападния български град. И добавят, не без основание, че България започва именно от град Кула, разположен съвсем близо до ГКПП „Връшка чука“. Това е първото населено място на българска територия по пътя след границата ни със съседна Сърбия. И всеки който минава през Кула, спира в центъра, за да разгледа неговата емблема – старата кула, която е дала името на града. Съоръжението е било част от римския военен кастел “Кастра Мартис” (в превод Марсови крепости).

Построената през III-IV век крепост е охранявала важния римски път от Бонония (днешен Видин) за Сингидунум (днешен Белград). Била е издигната на мястото на древно тракийско селище от първото хилядолетие пр. Хр. В края на IV в., готите нанасят сериозни щети на обекта, след тях пристигат аварите, които почти изцяло го разрушават.

От някогашната „Кастра Мартис“ е останала една от отбранителните му кули

„Тя е част от т.нар. квадрибург – или четири такива охранителни кули, били са много високи - от 18 до повече от 20  метра – казва Цветелин Тодоров от община Кула. – Част от кулата е останала след разрушаването на крепостта. Тя никога не е била възстановявана, оцеляла в този си вид до наши дни. В непосредствена близост има Исторически музей, където са изложени артефакти от разкопките в района.“

В музейната сбирка са показани също земеделски, каменоделски, дюлгерски и други сечива, използвани от обитателите на крепостта.

Районът около Кула изобилства с природни забележителности. Водопад Петров Церак - Тополовец

Местната власт се е амбицирала да развива туризъм. За целта се работи по проекти за трансгранично сътрудничество със съседните Румъния и Сърбия. „На територията на общината имаме 9 села, в миналото някои от тях са попадали в Сръбско, имаме и влашко население. Затова битът и фолклорът ни са много специфични“ – обяснява Цветелин. През 2016 г., в центъра на Кула отваря врати т.нар. Етнографска къща, която представя културното богатство на региона чрез повече от 1000 експоната, дарени от местното население. Най-старият предмет е ръчна мелница – хромел от края на XVII век.

Етнографският  музей

Жителите на Кула се гордеят с тяхната кухня и по-точно с т.нар. „кулско мяшано“.

На този дъхав специалитет кулчани са посветили цял фестивал, който по Еньовден привлича гости от двете страни на границата и прераства в пъстър гастрономически и фолклорен празник.

Нящо мяшано - или местни ястия по тайни бабини рецепти

„Кулско мяшано се приготвя от специфични съставки, като сол, чубрица, пипер, черен пипер, мащерка и билки, от които се правят различни комбинации. Поръсено върху топла домашна питка, то придобива неповторим вкус. Друга кулинарна знаменитост на нашия край е т.нар. „кулско пържено“ – запръжка, в която яйцата са основни, но оттук нататък се добавят чушки, коприва, зеленчуци и други продукти домашно производство“ – отбелязва Цветелин Тодоров.

Фестивалът „Кулско мяшано“
Градът си има и художествена галерия

Тя се помещава в родната къща на известния български  художник и бивш ректор на Художествената академия в София, проф. Александър Поплилов. „Всяка година организираме пленер с участието на студенти, които рисуват нашите къщи и местни традиции. Най-добрите картини стават част от колекцията на галерията“ – казва Цветелин Тодоров.

Освен това, град Кула се намира близо до забележителния природен феномен – Белоградчишки скали, които са магнит за туристи, както и до красивия и богат на забележителности крайдунавски град Видин. Така че гости в региона не липсват. Кулчани ги очакват с нетърпение. С топла питка, поръсена с „кулско мяшано“.

Снимки: bulgariatravel.org, Община Кула



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30

Димитър, който създава красота, както го прави природата – във фермата за пауни в с. Сусам

Димитър Димитров отглежда кози, овошки, калифорнийски червеи, доскоро се е занимавал и с коне. Ала голямата му любов са пауните. В хасковското село Сусам той се грижи за 300 големи и 200 малки пъстроцветни пернати от 26 разновидности, става ясно от..

публикувано на 19.03.24 в 09:10