Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Не всичко започва от нула, а от град Кула”– разходка до най-северозападния български град

Старата кула на град Кула
Снимка: bulgariatravel.org

„Не всичко започва от нула, а от град Кула“ – шегуват се жителите на най-северозападния български град. И добавят, не без основание, че България започва именно от град Кула, разположен съвсем близо до ГКПП „Връшка чука“. Това е първото населено място на българска територия по пътя след границата ни със съседна Сърбия. И всеки който минава през Кула, спира в центъра, за да разгледа неговата емблема – старата кула, която е дала името на града. Съоръжението е било част от римския военен кастел “Кастра Мартис” (в превод Марсови крепости).

Построената през III-IV век крепост е охранявала важния римски път от Бонония (днешен Видин) за Сингидунум (днешен Белград). Била е издигната на мястото на древно тракийско селище от първото хилядолетие пр. Хр. В края на IV в., готите нанасят сериозни щети на обекта, след тях пристигат аварите, които почти изцяло го разрушават.

От някогашната „Кастра Мартис“ е останала една от отбранителните му кули

„Тя е част от т.нар. квадрибург – или четири такива охранителни кули, били са много високи - от 18 до повече от 20  метра – казва Цветелин Тодоров от община Кула. – Част от кулата е останала след разрушаването на крепостта. Тя никога не е била възстановявана, оцеляла в този си вид до наши дни. В непосредствена близост има Исторически музей, където са изложени артефакти от разкопките в района.“

В музейната сбирка са показани също земеделски, каменоделски, дюлгерски и други сечива, използвани от обитателите на крепостта.

Районът около Кула изобилства с природни забележителности. Водопад Петров Церак - Тополовец

Местната власт се е амбицирала да развива туризъм. За целта се работи по проекти за трансгранично сътрудничество със съседните Румъния и Сърбия. „На територията на общината имаме 9 села, в миналото някои от тях са попадали в Сръбско, имаме и влашко население. Затова битът и фолклорът ни са много специфични“ – обяснява Цветелин. През 2016 г., в центъра на Кула отваря врати т.нар. Етнографска къща, която представя културното богатство на региона чрез повече от 1000 експоната, дарени от местното население. Най-старият предмет е ръчна мелница – хромел от края на XVII век.

Етнографският  музей

Жителите на Кула се гордеят с тяхната кухня и по-точно с т.нар. „кулско мяшано“.

На този дъхав специалитет кулчани са посветили цял фестивал, който по Еньовден привлича гости от двете страни на границата и прераства в пъстър гастрономически и фолклорен празник.

Нящо мяшано - или местни ястия по тайни бабини рецепти

„Кулско мяшано се приготвя от специфични съставки, като сол, чубрица, пипер, черен пипер, мащерка и билки, от които се правят различни комбинации. Поръсено върху топла домашна питка, то придобива неповторим вкус. Друга кулинарна знаменитост на нашия край е т.нар. „кулско пържено“ – запръжка, в която яйцата са основни, но оттук нататък се добавят чушки, коприва, зеленчуци и други продукти домашно производство“ – отбелязва Цветелин Тодоров.

Фестивалът „Кулско мяшано“
Градът си има и художествена галерия

Тя се помещава в родната къща на известния български  художник и бивш ректор на Художествената академия в София, проф. Александър Поплилов. „Всяка година организираме пленер с участието на студенти, които рисуват нашите къщи и местни традиции. Най-добрите картини стават част от колекцията на галерията“ – казва Цветелин Тодоров.

Освен това, град Кула се намира близо до забележителния природен феномен – Белоградчишки скали, които са магнит за туристи, както и до красивия и богат на забележителности крайдунавски град Видин. Така че гости в региона не липсват. Кулчани ги очакват с нетърпение. С топла питка, поръсена с „кулско мяшано“.

Снимки: bulgariatravel.org, Община Кула



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38