Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Из дневника на един български овцевъд

Овцевъдството в България през погледа на зооинженера Севдалин Севов

Снимка: личен архив

Секторът на овцевъдството в България през последните десетилетия упорито запада, липсва стабилна подкрепа за овцевъдите от страна на държавата. Ако през 1985 г. овцете в страната ни са били 11 милиона, днес те са едва около милион. Фермата на зооинженера Севдалин Севов в гр. Съединение обаче показва, че когато човек наистина иска и проявява инициатива, постига целите си, независимо от условията. В нея се отглеждат само овце от специално селектираната за мляко френска порода Лакон.


Фермата е създадена през 2013 г. с внасяне на един камион женски разплодни животни от Франция. Две години по-късно по европейска програма са внесени още 6 камиона женски шилета, а в момента животните там са 3 хиляди, около 2 хиляди от които – майки. Ако маслеността според БДС за овцете е 6,5%, за Лакон тя достига и надхвърля 7,5%. Млякото се отличава и с по-високото си ниво на протеини. Освен върху качеството на продукцията, акцент във фермата се поставя и върху превенцията на животните.

Севдалин Севов
„При такова концентрирано отглеждане на голям брой животни, ако се допусне да влезе заболяване, то вече сме закъснели с всички мерки. Много трудно се оправят нещата. Затова при нас са важни ваксинацията, спазването на технологичния процес, храненето, грижите, за да не се допускат въобще болести при животните“, подчертава Севдалин Севов.


Той разказва, че началото на проекта за развъждане на породата в Съединение поставя една негова 6-месечна специализация във Франция:

„Идеята беше директно да се запозная с френския опит, да посетя възможно най-много ферми, в които се развъжда породата Лакон, да видя какви технологии прилагат. Влязохме в сътрудничество и с тяхната асоциация за развъждане на Лакон. Изключително полезен беше този престой във Франция. Имаше какво да се научи, фермите там са доста напреднали в развъждането на овцете.“


Първите малки бройки на Лакон са внесени в България през 2005 г. Но масираното отглеждане на породата у нас започва след 2013 г. Създава се и Асоциация на породата със строго спазвана селекционна програма. Първоначално асоциацията обхваща около 2000 овце и 4-5 ферми. В момента фермите са над 30, а овцете Лакон – над 20 000. Севов разказва, че породата е много добре приспособима, поради сходните климатични особености в България и в областите на разпространението й в Южна Франция. Той изказва съжаление, че някога у нас е имало много добри млечни породи, но в момента липсва национална стратегия, а отрасълът е изключително пренебрегнат и съсипан, въпреки че може да осигурява поминък на хората, да създава работни места:

„Допреди около 40-50 години породата Лакон е била на еднакви позиции с българските млечни породи. Визирам най-добрата млечна порода Черноглава плевенска, която е била с еднакви показатели с Лакон. Но в днешно време при породата Черноглава плевенска почти няма генетичен прогрес. Тя е останала на същото ниво – около 100 литра на лактация, докато при породата Лакон вече можем да наблюдаваме лактация 350-400 литра“.


Според Севов е порочна практиката на субсидиране, възприета в страната ни – на глава животно, тъй като тя не стимулира у стопаните стремеж към развитие на продуктивните качества на отглежданите животни. От асоциацията постоянно алармират за това, но промяна не се случва. Въпреки тежкото състояние на сектора, може да му бъде даден тласък, ако има желание за промяна от страна на държавата, убеден е Севов: 


„При разговори с колеги си мисля, че ние трябва да работим върху създаването на българска млечна овца на база на вносни породи, защото сме изтървали десетки години селекция и няма как да ги наваксаме. На тази база можем да създадем българска млечна овца, която наистина да удовлетворява нуждите на нашите стопани. В развъдните асоциации вече има наченки в тази насока, но със сигурност трябва да има подкрепа от държавата, да се включат и научните институти. Няма как само развъдните асоциации да го постигнат това нещо. Необходима е и целенасочена политика, за да бъде възстановено овцевъдството в България“.

Редактор: Миглена Иванова (по интервю на Зорница Гъркова, БНР -„Хр. Ботев“)

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България се полагат най-малко допълнителни часове труд в ЕС

Според официалната статистика България е страната в ЕС, в която се полагат най-малко допълнителни часове труд. Това показват данни на Евростат, публикувани по повод Международния ден на труда. У нас делът на служителите, полагали допълнителен труд на..

публикувано на 01.05.24 в 16:25

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" от руско на американско гориво започва през май

Преходът от руското ядрено гориво на "ТВЕЛ" към американското на "Уестингхаус" ще започне през май със зареждане на 43 касети в активната зона на реактора на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Процесът на замяна на касетите ще продължи 4 години. Това..

публикувано на 30.04.24 в 16:38

200 млн. лв. нов дълг вероятно ще бъде набран в средата на май

Двеста милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран на 13 май т.г., става ясно от страницата на Българската народна банка. На тази дата е обявен аукцион за шестмесечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25%. Това е втората емисия..

публикувано на 27.04.24 в 15:33