Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Походът на свободата“ в София – без лидери, без партии, без сценарий

На фона на най-масовия протест в Канада срещу ограничителните противоепидемични мерки, който не стихва повече от седмица, София също последва примера заедно с други европейски държави. Дали защото не беше организиран от политически сили или заради липсата на информация в медиите, протестът бе по-малоброен, но за сметка на това участниците не скриха ентусиазма си в социалните мрежи:

„Походът на свободата“ продължава, докато не постигнем нашата обща цел – отпадане на дискриминационните мерки! Заедно можем да кажем НЕ на страха! Защото където свършват страховете, там обединението прави силата“.


Разнопосочната информация в медиите от началото на пандемията, премълчаването на страничните ефекти от ваксините, както и липсата на прозрачност и логика в решенията на политиците допълнително засилват съмненията у 2/3 от българите, които отказват да се ваксинират.

Това бе и една от причините в мразовития 12 януари, на площада пред Народното събрание, да се съберат толкова много протестиращи с искания за премахване на зелените сертификати.

И противно на твърденията, че недоволните са били платени симпатизанти на партия „Възраждане“, чиято предизборна кампания бе изцяло основана на послания срещу задължителните ваксини и Зелени сертификати, сред хората на площада имаше представители на академичните среди, интелектуалци, учители, загрижени родители, лекари.


„Лично аз протестирах за това да няма разделение в обществото на  ваксинирани и неваксинирани – отбелязва Светлана Живкова, главен асистент в БАН. – Всичко има някакви граници. Не може някой отгоре да ти казва, че това е за твое добро и да ти го налага със сила. Ако хората са добре информирани те ще направят своя избор. А човек може да се зарази и от много други болести. Ние имаме всички ваксини от имунизационния календар, но тези, които налагат масовата ваксинация промениха понятията за ваксина. Така че ние не сме антиваксъри.“

Светлана Живкова
Заедно с много свои колеги, които знаят да боравят с научна литература, Светлана Живкова следи информацията около пандемията и ваксините в реномирани медицински издания и е категорична, че от обществото ни се скрива голяма част от информацията. По думите ѝ, умишлено не се съобщават и нежеланите реакции след имунизиране.

„Човек трябва да знае какви са рисковете от странични реакции, докладвани при доброволни приематели на ваксините, а не да се прави принудително – категорична е изследователката. – Затова целта на протестите е да се сформира работеща група от лекари, вирусолози, микробиолози, имунолози, които от тяхната тясна специалност да разискват за смисъла на ваксинирането срещу Ковид. Честно и откровено да се обсъдят всички „за“ и „против“ и заключението им да бъде сведено до българските граждани, за да бъдат наясно и с двете страни.“


Голяма част от протестиращите смятат, че се заглушава експертното мнение. Не се оставят да говорят истинските клиницисти, а се подбират тези, които обслужват политическата линия за масово ваксиниране. Липсата на логика в твърденията на определени експерти често противоречи на анализи, направени от американската агенция по храните и лекарствата CDC и европейската EMA, смятат видни медицински специалисти в България. Те са категорични, че умишлено се спекулира и със смъртните случаи. Още в началото на епидемията водещ специалист в областта на реанимацията предупреди, че в България има недостиг на лекари реаниматори. А това е и една от причините за летален изход сред пациентите в средно тежко състояние, които губят битката с болестта именно в интензивното отделение. Всички тези факти не убягват от обществото на противниците на сертификатите и ваксините, въпреки опитите да бъдат принизени до наивна тълпа, вярваща в конспирации.


А на фона на нестихващите протести по цял свят, критичното мислене и съмнението са форма на пробуждане. За пробуждане призовават и протестиращите в България.

Снимки: Дарина Григорова, БГНЕС, bntnews.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Черноморската риба се скри надълбоко заради топлата морска вода

Високите температури на морската вода, които по южното Черноморие достигнаха 30 градуса прогониха сезонната риба навътре в морето. Заради горещините, съчетани с нетипичните продължителни северни течения липсват характерните за летните месеци попчета и..

публикувано на 07.08.24 в 12:55

Монтана – градът отвъд шаблоните

Един от областните градове в Българския Северозапад е Монтана. Според статистическите данни регионът не може да се похвали с особено високи показатели в сферите на инфраструктурата, икономиката, образованието, социалните услуги. По данни от изминалата..

публикувано на 07.08.24 в 11:20

Задава се фестивалът на модерния градски човек

Фестивалът на модерния млад градски човек "My Sofia. Youth with causes" ще се проведе за трети път на 9 и 10 август (петък и събота) в сърцето на столицата.  Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС Двудневното..

публикувано на 07.08.24 в 09:15