Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският държавен съветник Дерек Шолей приветства приоритетите на българското правителство

Снимка: БГНЕС

В рамките на обиколката си в няколко държави, съветникът на Държавния департамент на Съединените щати Дерек Шолей посети София начело на делегация от високопоставени официални лица, информира БТА. Посещението на Шолей в страната ни е в продължение на двустранния Стратегически диалог между България и САЩ, чието начало беше сложено през януари 2020 година.

 Целта на посещението на 8 февруари бе разглеждането на широк спектър от теми, свързани със стратегическото надграждане на стабилните двустранни връзки, засилването на общата ни сигурност и просперитет, както и продължаването на трансатлантическото взаимодействие в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Съветник Шолей оцени високо резултатите от своите разговори с представителите на българското правителство, в лицето на министъра на икономиката Асен Василев, министъра на отбраната Стефан Янев и външния министър Теодора Генчовска. Дерек Шолей  заяви, че Америка приветства амбициозния дневен ред на новото българско правителство и с готовност ще го подкрепи в справянето с пандемията от COVID-19, корупцията, климатичните промени, енергийната диверсификация и други ключови въпроси.

По време на краткия си престой си в София, съветник Шолей разгледа част от богатото културно наследство на столицата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 6

В шестия брой на „Часът на Радио България…“ ви срещаме с Милена Селими – представител на българите в Комитета на националните малцинства в Република Албания , преводач на албански на някои от най-популярните ни писатели и виден общественик. С..

публикувано на 27.06.24 в 12:00
Символите на кирилицата и глаголицата на стена във Варна

В София е свикано второ издание на Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност"

Над 30 учени от 12 държави участват в Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност". Той започва в Националния дворец на културата в София на 27 юни по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и с подкрепата на Министерството на..

публикувано на 27.06.24 в 08:34
Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.

Закрива се почетното консулство в Монреал

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от..

публикувано на 26.06.24 в 21:30