Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка е номинирана за наградите "Грами"

Пенка Кунева
Снимка: личен архив

Българката Пенка Кунева е номинирана за тазгодишните награди „Грами“ в категорията Best Classical Compendium за албума „Жени Воини – Гласовете на промяната“, в който участва със свои композиции. Той е посветен на борещите се за правата на жените.

Кунева работи в Холивуд като композитор и оркестратор повече от 20 години. Тя е завършила Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София с пиано и Националната музикална академия. През 1990 г. заминава за САЩ със стипендия за обучение по композиция в университета „Дюк“. През 1997 г. защитава докторат по композиция и започва кариера на композитор в Холивуд.

Оркестровите ѝ албуми „Жената астронавт“ и „Прераждането на Ид“ са издадени от Universal Music и получават възторжени отзиви.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска музика звучи тази вечер във виенската Музикферайн

“Гала на българската култура и музика” – така е озаглавен концертът с участието на български музиканти, който ще се състои тази вечер в зала “Брамс” на Музикферайн във Виена. Интересът към събитието под патронажа на българския посланик в Автрия..

публикувано на 25.05.24 в 12:10

"Райна"

Българският фолклор отдавна вълнува музиканти от целия свят със своята уникалност и неизчерпаеми възможности. Поредният пример за подобно сътрудничество е колаборацията между Даниел Верстапен и Нина Николина. На двата си предстоящи концерта в..

публикувано на 24.05.24 в 10:10

Димитър Гугов и превъплъщенията на неговата гъдулка в етно, рок и класика

Гъдулката съвсем не е най-популярният инструмент, избиран от изпълнителите за изява на световните сцени. Да свириш на гъдулка по модерен начин, с репертоар в различни жанрове и стилове съвсем не е работа за аматьори. За да опитомиш този инструмент..

публикувано на 22.05.24 в 14:40