Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка е номинирана за наградите "Грами"

Пенка Кунева
Снимка: личен архив

Българката Пенка Кунева е номинирана за тазгодишните награди „Грами“ в категорията Best Classical Compendium за албума „Жени Воини – Гласовете на промяната“, в който участва със свои композиции. Той е посветен на борещите се за правата на жените.

Кунева работи в Холивуд като композитор и оркестратор повече от 20 години. Тя е завършила Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София с пиано и Националната музикална академия. През 1990 г. заминава за САЩ със стипендия за обучение по композиция в университета „Дюк“. През 1997 г. защитава докторат по композиция и започва кариера на композитор в Холивуд.

Оркестровите ѝ албуми „Жената астронавт“ и „Прераждането на Ид“ са издадени от Universal Music и получават възторжени отзиви.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей..

публикувано на 14.06.24 в 10:15

"През 100 земи" – Вяра Панталеева ни води на пътешествие към нас самите

Вяра Панталеева посрещна пролетта и влиза в лятото с нова песен. "През 100 земи" е подобен на сън приказен разказ за личностното пътешествие, в което рано или късно всеки от нас се отправя. Мистиката в музикален аспект е загатната с лек ориенталски..

публикувано на 13.06.24 в 10:15

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35