Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението в региона изисква ускоряване на модернизацията на Българската армия

Снимка: БГНЕС

Рисковете за България от кризата около Украйна, както и състоянието на българските въоръжени сили бяха във фокуса на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. В заседанието участваха премиерът Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, вътрешният министър Бойко Рашков, министърът на външните работи Теодора Генчовска, председателят на НС Никола Минчев, председателят на ДАНС Пламен Тончев, както и председателите на парламентарните групи в НС.

Ескалацията на напрежението в Черноморския регион, международният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред съществени предизвикателства, беше отчетено от Консултативния съвет. В същото време темпът на модернизация на Българската армия не е достатъчно интензивен. Некомплектът на личния състав през годините въпреки усилията не може да бъде преодолян. Констатирано беше забавянето на доставката на нов боен самолет за въоръжените ни сили.

В тази връзка беше решено, че е необходимо ускоряване на процедурите по модернизация на различните видове въоръжени сили, както и изработване на инвестиционна програма, съответстваща на съвременните технологии, за Българската армия до 2032 г. Други предложения са за увеличаване на разходите за отбрана до 2 % от БВП още от 2023 г., както и повишаването на интереса към военната професия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

350 гръцки младежи учат морски специалности във Варна

Запазва се висок интересът на гръцките младежи да се обучават във Военноморското училище във Варна. В момента 350 младежи от южната ни съседка се обучават по морски специалности във Варна, съобщи за БНР Варна зам.-ректорът по чуждоезиково..

публикувано на 02.10.24 в 22:47

България днес - 2 октомври 2024 г.

За ситуацията в Близкия изток и безопасността на българските граждани в Ливан, Иран и Израел - това е водещата тема, с която започва днешната програма на Радио България. Пловдив, изкуството и фестивалите в началото на есента са останалите акцентите в..

публикувано на 02.10.24 в 19:00
Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на брифинг в сградата на Министерски съвет днес, 2 октомври 2024 г.

Мерки на държавните институции след ескалацията в Близкия изток

Категорично осъждаме продължаващите ракетни удари на Иран срещу Израел, подкрепяме регионалната стабилност и сигурността на държавата Израел, се казва в позиция на Министерството на външните работи, качена в мрежата "Екс".  Заради напрежението..

публикувано на 02.10.24 в 13:17