Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението в региона изисква ускоряване на модернизацията на Българската армия

Снимка: БГНЕС

Рисковете за България от кризата около Украйна, както и състоянието на българските въоръжени сили бяха във фокуса на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. В заседанието участваха премиерът Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, вътрешният министър Бойко Рашков, министърът на външните работи Теодора Генчовска, председателят на НС Никола Минчев, председателят на ДАНС Пламен Тончев, както и председателите на парламентарните групи в НС.

Ескалацията на напрежението в Черноморския регион, международният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред съществени предизвикателства, беше отчетено от Консултативния съвет. В същото време темпът на модернизация на Българската армия не е достатъчно интензивен. Некомплектът на личния състав през годините въпреки усилията не може да бъде преодолян. Констатирано беше забавянето на доставката на нов боен самолет за въоръжените ни сили.

В тази връзка беше решено, че е необходимо ускоряване на процедурите по модернизация на различните видове въоръжени сили, както и изработване на инвестиционна програма, съответстваща на съвременните технологии, за Българската армия до 2032 г. Други предложения са за увеличаване на разходите за отбрана до 2 % от БВП още от 2023 г., както и повишаването на интереса към военната професия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Октомври започва със слънчево, но хладно време

Във вторник , 1 октомври, над по-голямата част от страната ще е слънчево. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и на места ще превали. Остава ветровито. Минималните температури ще са между 5 и 10°, в София..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

Три златни и един сребърен медал за българските ученици от Балканска олимпиада по информатика

България спечели три златни и един сребърен медал на Балканска олимпиада по информатика, която се проведе в Охрид. Златни медалисти са Даниел Койнов от Профилираната природо-математическа гимназия "Нанчо Попович" в Шумен, Борис Михов от СМГ..

публикувано на 30.09.24 в 18:05
Снимка: Посолство на Република България в Берлин

Ивелин Иванов от Русе спечели европейските дебати на немски език в Берлин

Ученикът от Средно училище с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" в Русе Ивелин Иванов спечели финала в младежкото състезание по дебати на немски език "Jugend debattiert Europa" в Берлин, в което участваха младежи от 28 европейски държави...

публикувано на 30.09.24 в 12:36