Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мъглижкият манастир още пази спомена за Левски

Снимка: Facebook/Мъглижки-манастир-Св-Николай-Мирликийски

Съвсем близо до град Мъглиж, сред склоновете на Балкана, се е смълчал Мъглижкият манастир „Св. Николай Мирликийски“. Предполага се, че е бил основан още по време на Второто българско царство (1185-1393г.). След падането на нашите земи под Османско владичество през XIV век, светата обител неведнъж е плячкосвана и опожарявана от нашественика, но всеки път е била възстановявана от местното население. Изграждането на настоящия манастирски храм започва през 1834г. Комплексът е съставен от еднокорабна църква, жилищни и стопански сгради, както и от два параклиса, посветени на св. св. Петър и Павел и св. Архангел Михаил. Към манастира имало и килийно училище.


Историческите сведения сочат, че Васил Левски е отсядал три пъти в Мъглижкия манастир по време на своите обиколки из България, заедно с неговия сподвижник поп Харитон. За първи път това се случило през 1869 г., твърдят изследователи.Подобно на повечето скривалища на Левски, и това в Мъглижкия манастир било с два входа. Единият от тях бил таен, за да може Дякона да избяга във всеки момент от турците. Интересното е, че е бил скрит под одъра в един долап, свързан с тунел, който пък отвеждал в гората. В наши дни обаче тунелът е зазидан.

През 2017 г. килията, в която е отсядал Васил Левски, бе възстановена от група художници и занаятчии от Мъглиж с идеята да върнат автентичния вид на убежището на Апостола и да съхранят част от българската история. Днес килията на Дякона е превърната в музей и е част от Мъглижкия манастир, който привлича посетители от цялата страна и от чужбина.

Още за светата обител, ще научите от статията „Миналото на Мъглижкия манастир е обвито в тайнственост“ от колекцията на Радио България 

Вижте още и: „Из светите места на Апостола“


Съставил: Венета Николова

Снимки: Facebook/Мъглижки-манастир-Св-Николай-Мирликийски и dolap.bg

Още от категорията

Олга Борисова

Празникът на Кюстендил е повод да си спомним за Олга Борисова

21 март е ден на град Кюстендил . Празникът е известен под наименованието "Кюстендилска пролет" и пресъздава древна местна традиция, съчетала култови практики на траки и римляни в почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия,..

публикувано на 21.03.23 в 06:15

Сирна неделя припомня смисъла на прошката и безкрайната Христова любов

Неделята след Месни заговезни е последният ден, в който всички решили да следват Великия пост по Православния календар вкусват млечни продукти, риба и яйца. Затова на Сирна Неделя, преди да пристъпят към същинското лишение от животинска храна, вярващите..

публикувано на 26.02.23 в 05:10

Как се поздравяват хората в Международния ден на майчиния език?

Майчиният език е този, с който се различават хората от различни народи, но в същото време и сближава тези, които го говорят. Всички обичаме майчиния си език, но тъй като хората са социални същества, те могат да научат и други езици и по този начин..

публикувано на 21.02.23 в 06:05