Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

140 години от полагането на основния камък на храм-паметника "Св. Александър Невски"

Снимка: bulgarianhistory.org

На 19 февруари 1882 година на най-високото място в София по онова време, югоизточно от църквата "Св. София", е поставен основният камък на катедралата в българската столица. Храм-паметникът е съграден в знак на почит към освободителите на България от Османско владичество, по идея на българския политик и общественик Пeтко Каравелов. На 17 декември 1880 г. Второто обикновено народно събрание взима решението за изграждането на катедрала в София, която да носи името на руския княз светец Александър Невски, небесният покровител на царя освободител Александър II. Реално градежът на катедралата започва през 1904 година, а камбаните ѝ огласят София за първи път през 1913 г.

Храмът е монументална петкорабна кръстокуполна базилика с преддверие и кула камбанария над него. Изграден е по образец на византийския тип катедрали в Русия от втората половина на XIX в., като са използвани и средновековни български и други архитектурни форми. Сградата се простира върху площ от 3170 кв. м и побира 5000 души. Куполите на храма са позлатени. Камбанарията се издига на 53 м височина, храмът има 12 камбани, като най-голямата е с диаметър на отвора 3 м и тежи 11 748 кг. Стенописите и иконите от трите иконостаса са дело на български, руски и чешки художници. Отвън храмът е облицован с бял врачански камък. Фасадите са украсени с прецизна каменна резба.  В подземието на храма се намира Криптата, където могат да се видят шедьоври на средновековно и възрожденско българско изкуство.

Съставил: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Археологически открития край Ловеч недвусмислено разкриват корените на европейската цивилизация по българските земи

Недалеч от Ловеч, между селата Дойренци и Дренов, при изграждането на бъдещото трасе на автомагистрала "Хемус" е разкрито ямно светилище на седем хиляди години, оградено с обреден ров. Проучването му започва преди две години със сондажи и след..

публикувано на 16.07.24 в 13:20

Над 300 изследователи на Библията се събират на международна конференция в София

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще посрещне над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания . Форумът ще се проведе от 15 до 18 юли в Ректората на университета и..

публикувано на 14.07.24 в 10:40

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18