Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейността на прокуратурата няма да пострада заради намаления бюджет

Правосъдният министър Надежда Йорданова
Снимка: БГНЕС

Намаленият бюджет на съдебната власт няма да възпрепятства дейността на прокуратурата, категорична е Надежда Йорданова, министър на правосъдието.

В свое становище, прието от пленума на ВСС, членовете на съвета се позовават на Конституцията, която прогласява самостоятелния бюджет на съдебната власт като условие за нейната независимост, както и на тълкувателно решение на Конституционния съд, според което държавният бюджет трябва да осигурява средства за държавни институции, в това число и за органите на съдебната власт, и всяко отклонение от това задължение, е условие за противоконституционност. Очаква се ВСС да сезира по случая Европейската комисия, Европейския парламент и други европейски институции. В отговор на декларацията на ВСС, министър Йорданова заяви, че Висшият съдебен съвет е в правото си да сезира Европейската комисия и подчерта, че трябва да се постави акцент върху ефективността и прозрачността при изразходване на публичните средства. Министър Йорданова напомни още, че България отделя най-висок процент от БВП за правосъдната система.

От своя страна, правителството обясни намаляването на бюджета за съдебната власт с решението да бъдат пренасочени допълнителни 20 млн. лв./10 млн. евро/ към Българската академия на науките. По думите на премиера Кирил Петков това ще е от по-голяма полза за икономиката ни, отколкото за дейността на прокуратурата, която не е на нужното ниво.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00